„Gods Woord blijft tot de dag van Christus”
„Bij alle aanslagen die tegen het Woord van God gericht zijn, is het antwoord: God heeft Sion gegrond en tot de dag van Christus zal het Woord des Heeren blijven.”
Dat zei ds. P. Blok, voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS), zaterdag tijdens de 43e toogdag, in de Rehobothkerk te Barneveld.Ds. Blok ging in zijn toespraak uit van Jesaja 14:28-32, waar het gaat om een profetie tegen de Filistijnen, die het koning Hizkia moeilijk maakten. Hij merkte op dat er nogal wat tegenstand tegen de GBS is en dat er nog maar weinig mensen vasthouden aan de oude waarheid. „Men zegt dat de jeugd de oude vertaling niet meer begrijpt en dat men daarom zoekt naar een andere.”
De emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten vreest dat het te maken heeft met het feit dat men niet meer wil spreken over de bekering en de noodzaak van het werk van God. „Wat moeten wij antwoorden? Het antwoord is dat de Heere Sion gegrond heeft en dat God Sion begeerd heeft. De aanslagen hebben het Woord van God niet kunnen roven. Het zal blijven tot de dag van Christus.”
Moorman
Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te De Beek/Uddel, sprak naar aanleiding van Johannes 6:63, waar staat dat het de Geest is Die levend maakt. Hij noemde liefde tot de aloude Statenvertaling positief. „De Heere spreekt door dit Woord. Het is een voorrecht dat Hij ons het zuivere Woord gegeven heeft.”
Hij vroeg zich wel af of er een bevindelijk verstaan van dat Woord is. „Het is groot als we ons laten gezeggen door het Woord, maar is er ook een innerlijk vallen voor het Woord? Tegen de Moorman werd gezegd: „Verstaat gij ook wat gij leest?” Dat geldt voor ieder mens, want iedereen is van zichzelf blind in ’s hemels wegen en heeft de levendmaking van de Heilige Geest nodig.”
Ds. L. Blok, predikant van de gereformeerde gemeente te Gorinchem, ging uit van de tempelbouw (1 Koningen 6:7) en paste die toe op de geestelijke tempel: de bekering. God de Vader heeft het bestek van eeuwigheid gemaakt, aldus ds. Blok. „De Zoon van God heeft de kosten ervan voor Zijn rekening genomen. Hij betaalde met de prijs van Zijn bloed. De Heilige Geest richt de tempel op. Hij zoekt degenen op die in het bestek van de Vader zijn opgenomen en die door het bloed van Christus zijn gekocht.”
Voordat de tempel klaar is, moet er veel gehakt en geschaafd worden. „De boom moet vallen en de steen moet losgehakt worden. Het betekent dat we als arme zondaren aan de voet van de Heere terecht moeten komen.”
Wetboek
’s Middags voerde ds. Th. L. Zwartbol, predikant van de oud-gereformeerde gemeente in Ede/Wekerom, als eerste het woord. Hij nam als uitgangspunt 2 Koningen 22:11, waar het gaat over Josia, die huilt nadat het wetboek is teruggevonden. „God zorgde ervoor dat het wetboek gevonden werd. Als het aan Manasse, de grootvader van Josia, gelegen had, was het helemaal verdwenen. Als het in onze tijd aan de mensen gelegen had, was de Bijbel ten onder gegaan.”(is2m(
De predikant wees erop dat in het wetboek stond dat het goed zal gaan met een volk als het wandelt in de wegen van de Heere. „Toen Josia had geluisterd, scheurde hij zijn kleren, want hij merkte hoe ver hij en zijn volk van de Heere waren afgeweken. Zouden wij nu ook niet moeten wenen om wat er gebeurt in de vergaderzalen van het land en in ons persoonlijke leven?”
Verwondering en vrees vormden het thema van de slottoespraak van ds. K. Hoefnagel, christelijk gereformeerd predikant te Katwijk aan Zee. Hij mediteerde over de uitleiding van Lot uit Sodom (Genesis 19:17-21). „Lot spreekt uit dat het enkel genade is dat God hem gered heeft. Het werk van God is te herkennen aan de verwondering. Als mensen een getuigenis geven, moet je erop letten waarover ze het hebben: praten ze over zichzelf of spreken ze over het wonder dat God heeft gedaan.”
De predikant wees erop dat Lot ook vrees kende toen hij uit Sodom kwam. „In moeilijke tijden vervult vrees het hart. Al Gods kinderen kennen vrees, maar ze vluchten ermee tot de Heere.”
Honderd vragen rond de Bijbel
Op de toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting werd het nieuwe boek ”Nuttig tot lering” gepresenteerd. Het geeft antwoord op meer dan honderd vragen over de Bijbel, Bijbelvertaling en Bijbeluitleg, die in de loop der jaren aan de GBS zijn gesteld. De antwoorden zijn van L. M. P. Scholten, oud-directeur van de GBS. De inhoud van dit naslagwerk bij de Bijbel overspant een schrijfperiode van dertig jaar.
In het jaar 2007 verspreidde de GBS in totaal voor 265.000 euro aan Bijbels. Algemeen medewerker J. de Koning: „In eigen land worden Bijbels beschikbaar gesteld voor evangelisatie in prostitutiewijken in de grote steden, voor asielzoekers en voor gevangenen.”
Veel Bijbels worden verspreid in het buitenland. „Zo gaan er regelmatig Bijbels naar Russische Joden in Duitsland en Israël, en naar het kinderherstellingsoord Siloam en de gevangenis Bon Futuro op Curaçao. En ook naar Oost-Europese landen, de voormalige Sovjet-Unie, Congo en Ghana worden Bijbels verzonden.”