Economie

Regering mag overname energiebedrijf blokkeren

De regering mag een stokje steken voor overname van een Nederlands energiebedrijf door een buitenlandse onderneming die het eigendom over het netwerk en de productie nog niet heeft gesplitst.

ANP
10 October 2008 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:32

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dat vrijdag uitdrukkelijk afgesproken met andere EU-landen. De blokkade mag als het algemeen belang in het geding is, meldde de minister na het EU-beraad.In de Europese Unie zijn nog maar enkele landen waar de netten en energieproductie zijn ontbundeld. Dat is onder meer in Spanje en Portugal. Energiebedrijven uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk moeten dus toestemming krijgen van de regering als ze bijvoorbeeld Essent of Nuon willen kopen.

„Zo’n afspraak is nodig. Het gaat hier om een gelijk speelveld”, zei Van der Hoeven. Niet-gesplitste bedrijven zijn in een heel andere positie dan opgesplitste energiebedrijven.

De ministers hadden daarover in juni al afspraken gemaakt op hoofdlijnen. Maar Van der Hoeven had problemen met de uitgewerkte tekst die later op tafel kwam. Na lang beraad kon gisteren een compromis worden gevonden waarmee Van der Hoeven wel tevreden was.

De ministers van de 27 EU-landen hebben gisteren bovendien vastgelegd dat ze een veto mogen uitspreken tegen overnames van energiebedrijven door niet-Europese bedrijven. Dat is vooral aan de orde als „de leveringszekerheid, concurrentie of transparantie van de energiemarkt in het geding komen.” Deze zogeheten derdelandenclausule is volgens sommigen vooral opgesteld met het oog op het machtige Russische staatsbedrijf Gazprom.

De afspraken zijn onderdeel van de liberalisering van de energiemarkt in de Europese Unie. Het Europees Parlement moet daarover nog een definitief oordeel geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer