Economie

Baan sluit halfjaar met rode cijfers af

Invensys-dochter Baan heeft de eerste helft van het gebroken boekjaar met rode cijfers afgesloten. Het softwareconcern verwacht door scherper op de kosten te letten vanaf volgend jaar april weer winst te maken. „We geloven vast dat we in een groeibusiness zitten. Met de producten die we in huis hebben, zullen we profiteren op het moment dat de markt weer aantrekt.”

Redactie economie
15 November 2002 07:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Baan-topman L. van der Tang maakte dat donderdag bekend in een toelichting op de winstcijfers van het Britse Invensys. Het eerste fiscale halfjaar van de Baan-moeder loopt van april tot en met september. Het is voor het eerst sinds de overname van Baan door Invensys in maart 2000 dat de Nederlandse automatiseerder een halfjaarverlies moet melden.

Van der Tang wilde niet zeggen hoe rood de cijfers zijn. „Invensys staat dat niet toe. Dat gebeurt voor geen van de tientallen werkmaatschappijen.” Uit de halfjaarrapportage van Invensys blijkt dat zowel de totale omzet als de winst onder druk staat bij het Britse concern.

De markt waarin Baan opereert, kreeg dit jaar te maken met een fors krimpende vraag (min 25 procent) naar it-producten en -diensten. Van der Tang: „Ik zou liegen als ik zei dat Baan immuun is voor deze markttrends. Maar de andere kant van de medaille is dat we het beter doen dan de markt.” Het omzetverlies voor Baan zou zo’n 8 procent bedragen.

Baan zegt op koers te liggen met de eerder dit jaar ingezette reorganisatie. Daarbij verliezen wereldwijd 180 tot 360 mensen hun baan, van wie ongeveer 130 in Nederland. Volgens Van der Tang zijn er voor Nederland „geen plannen” om verder te snijden in het werknemersbestand. Of dat wereldwijd wel het geval is, wilde de Baan-topman niet zeggen. „Ik kan geen garanties geven.” Bij Baan werken ruim 3000 mensen, van wie zo’n 900 in Nederland.

Wel is duidelijk dat Baan de komende kwartalen „gigantisch op de kosten” zal letten. „We besteden bijvoorbeeld geen werk uit dat ook door Baan-mensen kan worden gedaan.” Verder gaat het mes in onder meer de reiskosten. Ook is Baan van plan zijn Nederlandse activiteiten in Barneveld te concentreren. De eerste schop voor een nieuw pand aan de A1 gaat nog dit jaar de grond in. Medio 2004 moet de operatie zijn voltooid. Daarna gaan de vestigingen in Ede en Voorthuizen dicht. Volgens Van der Tang levert deze operatie geld op.

Onder de vleugels van Invensys heeft Baan in twee jaar tijd meer dan 400 nieuwe klanten aan zich weten te binden. Dit jaar gaat het om zo’n 125 afnemers. Van der Tang: „Baan is minder zichtbaar nu het bedrijf van de beurs is verdwenen. Aan de andere kant is het een voordeel om in tijden dat het economisch niet zo voor de wind gaat, gekoppeld te zijn aan een groot, wereldwijd concern als Invensys.” Om de zoveel tijd duiken geruchten op dat de Britten Baan in de etalage zouden willen zetten. Donderdag liet Invensys evenwel weten blijvend te willen investeren in zijn softwareactiviteiten.

Van der Tang is van mening dat Baan weer „op weg is naar winst.” Hoe de vlag er het lopende kwartaal bijhangt, wenste de topman niet los te laten. Wel moeten zwarte cijfers in het volgende fiscale jaar mogelijk zijn, vindt hij. „Dat is geen wishfull thinking of een vage ideologie. Wij hebben onze kostenstructuren aangepast en zijn blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. We weten wat klanten willen en hebben die producten in huis. Dat gáát zijn vruchten afwerpen.” Volgens S. van den Berg, verantwoordelijk voor de Baan-activiteiten in de Benelux, is de orderportefeuille wat serviceverlening betreft al tot april volgend jaar toe gevuld. „We zitten in een veel stabielere situatie dan een tijdje geleden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer