EU zoekt toenadering tot Wit-Rusland
De Europese Unie gaat voorzichtig de banden aanhalen met het autoritaire regime in Wit-Rusland. De meeste EU-landen willen volgende week tijdens ministerieel overleg een positief gebaar maken richting Minsk. Vooral Polen en Litouwen willen Wit-Rusland losweken uit de greep van Rusland.
Aanleiding zijn de parlementsverkiezingen van vorige maand, die weliswaar niet voldeden aan de Europese eisen voor democratische verkiezingen, maar ook niet leidden tot grote problemen of hardhandige onderdrukking van de oppositie.De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Martynov is daarom uitgenodigd om maandag te komen praten met een kleine EU-delegatie, in de zijlijn van overleg van alle 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.
Het is voor het eerst in veertien jaar dat er contact is op ministerieel niveau tussen de EU en Minsk. De meeste EU-ministers willen maandag een positief gebaar maken in de richting van de Wit-Russen, mogelijk in de vorm van het versoepelen van het visumverbod voor mensen uit de entourage van de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko.
Nederland is tegen een soepeler opstelling tegenover Loekasjenko, maar minister Verhagen van Buitenlandse Zaken bevindt zich in een minderheidspositie. Loekasjenko liet weliswaar vlak voor de verkiezingen een aantal belangrijke oppositieleiders vrij uit de gevangenis, maar Verhagen vindt de ontwikkelingen nog geen reden om minder streng te zijn.
Loekasjenko is door de Amerikaanse regering de ’laatste dictator van Europa’ genoemd. Hij regeert al sinds 1994 met ijzeren hand en bleef met behulp van verkiezingsfraude aan de macht.
Het Europees Parlement riep de EU-ministers donderdag op om de sancties tegen Wit-Rusland te versoepelen. Het EP denkt aan een opschorting gedurende in elk geval zes maanden van het visumverbod.