Horeca Renesse pakt raddraaiers aan
Bezoekers van Renesse die zich tijdens een avondje uit in het Zeeuwse dorp ernstig misdragen moeten in de toekomst het dorp uit worden gezet.
Dat stelt horecaondernemer Erwin van der Linde voor. De ondernemer neemt in de zomer wekelijks deel aan het praktisch recreatieoverleg Renesse, dat problemen in het dorp aankaart en probeert op te lossen.Door middel van een portofoonsysteem houden de horeca, taxibedrijven, campinghouders, hoteleigenaren en politie elkaar nu al op de hoogte van de raddraaiers. Mensen die grootschalige overlast veroorzaken worden meteen meegenomen naar het politiebureau en onmiddellijk geverbaliseerd. Op het politiebureau staat een pinautomaat, waar de geverbaliseerden kunnen afrekenen.
Van der Linde pleit er nu voor om overlastgevende jongeren uit Renesse te verbannen. „We zijn aan het brainstormen over hoe we dat legaal kunnen realiseren en volgens welk model”, zei de horecaondernemer gisteren in het Zeeuwse dagblad PZC. Hij was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.
Onduidelijk nog is wanneer een raddraaier moet vertrekken. „Openbare dronkenschap kan iedereen een keer overkomen, maar accepteer je het ook als iemand voor de vijfde keer zat aan je deur staat? Waar leg je de grens?” aldus Van der Linde.
Met de aanpak, die wellicht volgend jaar van start gaat, wil Renesse een sociaal verantwoord en veilig uitgaansgebied creëren. Het dorp stond jarenlang bekend om de overlast van jongeren in de zomermaanden. De afgelopen jaren is door diverse partijen gewerkt aan een beter uitgaansklimaat. Zo zijn onder andere susteams in het leven geroepen. De teams lopen ’s nachts rond, volgen groepen en signaleren als er iets aan de hand is. In eerste instantie zullen ze proberen de zaak te sussen. Lukt dat niet, dan kunnen ze snel de politie inschakelen. Ook is het portofoonsysteem ingevoerd, waarbij diverse partijen met elkaar in contact staan.
Een paar jaar geleden is er een convenant gesloten met allerlei partijen, onder wie de campinghouders, waarin zij beloven erop toe te zien dat het overmatig drankgebruik op de campings wordt teruggedrongen. Ook wordt gewerkt met een polsbandjessysteem om de controle op leeftijd bij alcoholverstrekking makkelijker te maken. Volgens een woordvoerder van de gemeente sorteert dit beleid effect en is de overlast teruggedrongen tot „normale proporties.”
Volgens Stichting Horeca Renesse is het plan van Van der Linde „gewaagd en effectief.” Voorzitter van der Hoek: „Het heeft nog geen officiële status. De komende maanden moeten partijen onderzoeken of uitvoering mogelijk is. Er zitten behoorlijk wat juridische haken en ogen aan.”
Fractievoorzitter C. van den Berge van de SGP is positief over het initiatief om raddraaiers het dorp uit te zetten. „Dit lijkt me een prima aanvulling op de al bestaande aanpak.”