Kerk & religie

Kerken onder druk in ex-Sovjetstaten

Kerken in voormalige Sovjetstaten blijven lijden onder de druk van de overheid. Zo zet de regering in Azerbeidzjan een baptistengemeente in de hoofdstad Baku onder druk om zich te laten registreren. In Georgië heerst onvrede over een nieuwe overeenkomst tussen de Orthodoxe Kerk en de staat.

Kerkredactie
14 November 2002 10:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Azerbeidzjan, Rafik Aliev, heeft gedreigd de baptistengemeente in Baku te sluiten en het gebouw af te breken als ze zich niet laat registreren. Dit bericht het Keston-instituut in Oxford. Een registratie is volgens de Azerbeidjaanse wet echter helemaal niet dwingend op te leggen, aldus het Oost-Europa-instituut.

De predikant van de gemeente, Ivan Orlov, laat weten dat Aliev ook heeft gedreigd gemeenteleden te ontslaan. Ds. Orlov ziet in de bedreigingen echter geen reden om de kerkdiensten stop te zetten.

Via de Wereldbond van Baptisten is bekend geworden dat Sari Mizroev, een voorganger van een andere baptistengemeente in Baku, gevangen is gezet. Zijn kerk is gesloten. Deze predikant wordt ervan beschuldigd dat hij zich in zijn preken negatief over de islam heeft uitgelaten. Ds. Mizroev ontkent dit. De 200 gemeenteleden hebben het predikaat ”verraders van de godsdienst” en ”vijanden van de islam, de regering en het land” gekregen.

Ongeveer tegelijkertijd heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een wel geregistreerde baptistengemeente de import van 3000 uitgaven van de Spreuken van Salomo verboden. Meer dan 500 exemplaren mogen het land niet in. Druk en import van godsdienstige geschriften vallen in Azerbeidzjan onder staatscontrole. In het land is 4,6 procent christen, van wie de meesten orthodox.

In Georgië moet het constitutionele hof zich dinsdag buigen over de grondwettelijkheid van een overeenkomst tussen het orthodoxe patriarchaat en de staat. Een priester van de Orthodoxe Kerk heeft daarover een klacht ingediend. „Die is tegen onze kerk gericht. Het concordaat is opgesteld om ons onze grondwettelijke rechten af te nemen.” De overeenkomst is vorige maand ondertekend door patriarch Ilya en president Eduard Sjevardnadze. De regeling houdt onder andere in dat er geen godsdienstige voorwerpen gemaakt mogen worden zonder toestemming van het orthodoxe patriarchaat. Dat geldt ook voor andere kerken. Het gaat niet alleen om schilderijen en voorwerpen die in de kerkdienst worden gebruikt, maar ook om de gebouwen zelf. Literatuur valt eveneens onder de regeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer