Kleinere vangst kost vloot miljoenen
De vangstbeperkingen om de stand van kabeljauw, schol en tong weer op peil te brengen, kunnen de Nederlandse vissersvloot zo’n 70 miljoen euro kosten.
De bemanningen op de kotters zouden 20 procent minder gaan verdienen dan vorig jaar. Dat verwacht het Landbouw Economisch Instituut. Het heeft de gevolgen van de voorgestelde vangstbeperkingen voor staatssecretaris Odink (Visserij) in kaart gebracht. Odink heeft het advies deze week naar de Tweede Kamer gestuurd.
Biologen hebben de Europese Commissie vorige maand aangeraden de kabeljauwvisserij helemaal stil te leggen en de schol- en tongvangst te beperken. Als de Commissie dit advies opvolgt, zal de branche in Nederland een verlies lijden van 10 procent.
De Nederlandse vloot heeft vooral last van de voorgestelde beperkingen op de tong- en scholvisserij. Kabeljauw is voor de kotters slechts bijvangst. De afgelopen jaren is de vloot al behoorlijk gekrompen, omdat er steeds minder vis is. Momenteel zijn er nog zo’n 400 kotters, tegen 553 in 1990.
Staatssecretaris Odink noemt de gevolgen in een begeleidende brief „aanzienlijk”, maar is wel overtuigd van de noodzaak van vergaande maatregelen. Verder laat hij weten dat hij bij de onderhandelingen, volgende maand in Brussel, in elk geval boven het vangstquotum voor schol wil gaan zitten, om de sociaal-economische gevolgen te beperken.