Politiek

Nederlands in Grondwet, Fries nog onduidelijk

De Nederlandse taal moet in de Grondwet worden verankerd, vindt het kabinet. Maar of ook het Fries in de constitutie moet komen, daarover wil de minister nog even nadenken.

Redactie politiek
2 October 2008 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:28

Ze waren woensdag speciaal met de bus vanuit Leeuwarden naar Den Haag afgereisd, de 120 fanatieke en goedlachse Friese actievoerders die pleiten voor hun moedertaal in de Grondwet. De Tweede Kamer debatteerde gisteravond over een herziening van de Grondwet.Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben bij de coalitiebesprekingen al afgesproken om de Nederlandse taal in de Grondwet te verankeren. De Friese actievoerders vinden dat hun ”memmetaal” diezelfde grondwettelijke bescherming verdient. Het Fries is immers de tweede rijkstaal; gelijke monniken, gelijke kappen, zo redeneren de Friezen.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken gaf de actievoerders niet veel hoop. Het Fries wordt, anders dan het Nederlands, slechts door een beperkte groep Nederlanders gesproken, zo redeneerde de bewindsvrouw. Maar na aandringen van met name CDA-Kamerlid Schinkelshoek beloofde ze er nog eens naar te zullen kijken.

Het Kamerdebat mondde uit in een patstelling tussen oppositie en coalitie. De oppositiepartijen zijn fel tegen de komst van een staatscommissie die de Grondwet moet herzien. De staatscommissie wordt „een speeltje van staatsrechtsgeleerden” en een „politiek instrument van de coalitiepartners”, zo hoonden SP, VVD, PVV en D66. CDA, PvdA en ChristenUnie wuifden dat weg als „kinderachtige” kritiek. Zij willen de positie van de Grondwet versterken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer