„Flyshoot schadelijk voor visbestanden”
„Als de flyshoot-visserij in het huidige tempo blijft groeien, is er binnen vijf jaar een probleem met de visbestanden.” Dat zei Esther Luiten, adjunct-directeur van stichting De Noordzee, woensdag in Den Haag.
De milieuorganisatie is fel gekant tegen de boomkorvisserij, omdat deze methode de bodem van de Noordzee omwoelt. Ook alternatieven zoals flyshoot-visserij kunnen volgens Luiten funest zijn wanneer de overheid niet snel regulerend optreedt.Bij de flyshoot-visserij wordt een groot stuk zeebodem door lange kabels en een net omsloten. Daarna worden deze kabels naar het schip toegehaald, zodat de vissen door de lijnen worden opgejaagd.
De stichting wil enkele gebieden op de Noordzee direct beschermen. Het gaat om de Doggersbank, de Klaverbank en de Bruine Bank, maar ook de Centrale Oestergebieden, het Friese Front en de Borkumse Stenen. In deze gebieden zou geen enkele manier van visserij meer mogen plaatsvinden. Bij elkaar gaat het om ongeveer 25 procent van de totale oppervlakte van de Noordzee, die anderhalf keer Nederland meet.
De Tweede Kamerleden Polderman (SP), Koppejan (CDA), Ouwehand (PvdD) en Snijder-Hazelhoff (VVD) kregen woensdag in Den Haag een kaart met de gebieden overhandigd. Donderdag zou de vaste kamercommissie van Landbouw met minister Verburg spreken over beschermde gebieden op de Noordzee.
Om ondernemerschap in de visserij te stimuleren, biedt Verburg kottervissers ondersteuning aan voor het opstellen van een businessplan, zo heeft de bewindsvrouw woensdag bekendgemaakt.
Veel vissers hebben nog nooit een bedrijfsplan voor hun onderneming opgesteld. Verburg vindt dat wel van belang, omdat vissers daardoor meer zicht krijgen op de ontwikkeling van hun bedrijf en gaan nadenken over waar ze over vijf of tien jaar willen staan.
De vissers krijgen bij het opstellen van hun plannen hulp van het Landbouw Economisch Instituut, Wageningen UR, accountants en adviseurs van visserijbedrijven.
De minister verwacht dat rond de 150 kottervissers van haar aanbod gebruik willen maken. Ondernemers die zich als eerste aanmelden, komen als eerste aan bod.