Amnesty maant Caïro marteling te stoppen
Iedereen die in Egypte wordt gearresteerd, loopt kans te worden gemarteld, in sommige gevallen tot de dood er op volgt. Amnesty International heeft dit vanmorgen gemeld in een rapport.
De mensenrechtenorganisatie roept de regering van president Hosni Mubarak op wettelijke en praktische maatregelen te nemen om te zorgen voor voldoende toezicht in politiebureaus en andere detentiecentra.
De regering erkent dat er sprake is van gewelddadige incidenten waarbij agenten betrokken zijn, maar zegt dat zij er alles aan doet om die te voorkomen.
Volgens Amnesty kan iedereen het slachtoffer worden van politiegeweld, maar geldt dit in bijzondere mate voor politieke gevangenen, vluchtelingen en homoseksuelen. De organisatie verwijst naar de internationaal veel opschudding verwekkende zaak van 52 mannen die vorig jaar werden gearresteerd en berecht op grond van veronderstelde homoseksualiteit. Ook zijn gevallen bekend waarin kinderen en huisvrouwen het slachtoffer waren.
De meest gebruikte martelmethoden zijn het toedienen van elektrische schokken, afranselen, geselen en ophangen aan polsen of enkels, aldus Amnesty. Egypte wordt sinds 1981 geregeerd op basis van noodwetten. Egyptische mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk melding gemaakt van systematische martelpraktijken in gevangenissen, politiebureaus en andere detentiecentra. Zo werd afgelopen mei nog een rapport gepubliceerd waarin elf gevallen waren gedocumenteerd van arrestanten die in politiebureaus waren doodgemarteld.
Amnesty concludeert dat de Egyptische autoriteiten in de afgelopen tien jaar hebben nagelaten op te treden naar aanleiding van „honderden of duizenden” klachten over marteling.