Economie

Fusie Corus en CSN afgeblazen

De in juli aangekondigde fusie tussen het Brits-Nederlandse staalconcern Corus en zijn Braziliaanse branchegenoot Companhia Siderúrgica Nacional (CSN) gaat niet door.

Redactie economie
13 November 2002 10:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

„Ondanks de sterke, strategische beweegredenen voor de fusie, hebben de aanhoudende onzekerheden in de wereldeconomie en in de financiële markten ertoe geleid dat de Board (bedrijfstop) heeft geconcludeerd dat de transactie op dit moment niet kan worden afgesloten op de manier die was voorzien. Daarom is besloten af te zien van de voorgenomen transactie”, liet het bedrijf woensdagochtend weten.

In september ontkende topman Tony Pedder nog geruchten dat de bedrijven niet zouden samengaan. Hij rekende erop dat de fusie in het eerste kwartaal van 2003 rond zou zijn. Een samensmelting met CSN had Corus de exclusieve toegang opgeleverd tot laaggeprijsd ijzererts afkomstig van de uitbreiding van de Casa de Pedra-mijn in Brazilië.

Half juli bereikten Corus en CSN een principeakkoord over de voorwaarden van de voorgenomen fusie. De bestaande aandeelhouders van Corus zouden voor 4,2 miljard euro 62,4 procent van de gefuseerde groep in handen krijgen. De bestaande aandeelhouders van CSN zouden aandelen krijgen in een nieuwe Braziliaanse beursgenoteerde houdstermaatschappij (”TopCo”), die op haar beurt 37,6 procent van de aandelen zou bezitten van de nieuwe, uitgebreide Corus-groep.

Corus presenteerde de voorgenomen fusie als een „volgende belangrijke stap in de strategische expansie” van het bedrijf. De aankondiging volgde op de recent aankondigde verkoop van de belangen in roestvrij staal en het besluit om de aluminiumactiviteiten af te stoten.

Sinds die tijd doken berichten op dat de fusie op losse schroeven stond. Zo wilde de Braziliaanse bank BNDES de voorgenomen transactie onderzoeken, omdat ze vond dat er sprake was van een overname in plaats van een fusie. Bij een overname kon de bank een overnamepremie opeisen.

Het afblazen van de fusie volgt op een periode van economische turbulentie in Brazilië. De vrees bestaat dat het sociale beleid van de nieuwe, linkse president Lula da Silva de overheidsfinanciën zal ontregelen. In de afgelopen tijd is de koers van de Braziliaanse munt real sterk gedaald en zijn de aandelen van Braziliaanse bedrijven minder waard geworden.

Corus maakte woensdagochtend verder bekend te rekenen op een lager operationeel resultaat over het tweede halfjaar dan eerder was aangegeven. Dat komt door een verminderde vraag naar staal in Europa. Corus leed over de eerste zes maanden een nettoverlies van 378 miljoen euro. De omzet kwam uit 5,6 miljard euro. Het concern heeft vestigingen in Europa, Brazilië en Noord-Amerika.

Het nieuws leidde in de ochtendhandel tot een koersval van Corus van 18 procent op de beurs in Londen en van 26 procent in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer