Metaalindustrie geeft FNV stevige uitbrander
Voorzitter A. Kraaijeveld van werkgeversorganisatie FME/CWM voor de metaalindustrie heeft de FNV en het kabinet een uitbrander gegeven. Zij hebben het overleg over een sociaal akkoord helemaal verkeerd aangepakt, zei hij dinsdag.
De FNV heeft zich van zijn slechte kant laten zien door alleen over een sociaal akkoord voor volgend jaar te willen praten, vindt Kraaijeveld. „Er is een bredere aanpak voor meerdere jaren nodig, maar blijkbaar bepaalt de FNV de agenda. Dat is ongewenst.”
Het kabinet heeft twee pakketten op tafel gelegd. Het eerste pakket, een soort noodplan, bevat slechts beperkte afspraken en geldt alleen voor 2003. In het tweede pakket zouden de sociale partners zich voor meerdere jaren verplichten de lonen te matigen.
Het kabinet, dat zich nu wil richten op het noodplan, is volgens Kraaijeveld veel te snel overstag gegaan. Alle vakbonden en werkgeversorganisaties, behalve de vakcentrale FNV, waren het immers op grote lijnen eens over een meerjarenakkoord, stelt de voorzitter. „Nu wordt alles weer op de lange baan geschoven.”
De FNV en het kabinet liggen vooral met elkaar overhoop over de WAO. Kraaijeveld noemt het ridicuul dat deze problematiek nog steeds bestaat. „Daarmee zijn we nu al jaren bezig en nog steeds zijn we er niet uit.” Kraaijeveld gaat al langer tekeer tegen het WAO-systeem. Vorig jaar opperde hij het idee om arbeidsongeschikten een premie te geven als ze zelf een baan vinden.
De gang van zaken heeft minister de Geus van Sociale Zaken gesterkt in zijn overtuiging dat de WAO in zijn geheel moet worden afgeschaft. „Ik heb de WAO wel eens een open zenuw genoemd, maar kennelijk zit het trauma nog dieper dan ik dacht”, merkte hij dinsdag op in een vraaggesprek met Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
De CDA-minister pleit voor een nieuwe regeling, die „nooit meer” WAO mag heten. „Er moet een invaliditeitswet komen voor echte arbeidsongeschikten en een aparte regeling voor loonsuppletie en werkherkansing. De nieuwe wetten moeten met nieuwe namen markeren dat we afscheid nemen van een getraumatiseerde discussie.”
De FNV wacht intussen op een uitnodiging van het kabinet om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. De grootste vakcentrale achtte het vanmorgen onwaarschijnlijk dat er alsnog openingen worden geboden voor een meerjarenakkoord.
In het gesprek met Forum zei ook minister De Geus dat hij de kans op afspraken tussen het kabinet en de sociale partners verkeken acht. Volgens de demissionaire bewindsman ziet het kabinet geen ruimte om zijn voorstellen bij te stellen. „Als de FNV alsnog wil praten, dan ben ik altijd bereid, maar ik reken daar niet op. Wij zijn op het punt van de WAO tot op de bodem gegaan, we kunnen geen extra toezeggingen meer doen.”
Volgens een woordvoerster van de FNV is vooral regeringspartij VVD niet bereid op het terrein van de arbeidsongeschiktheid de voorgestelde „verslechteringen” terug te draaien. Voorzitter L. de Waal van de vakcentrale noemde maandag een van die voorstellen „volstrekt asociaal.” Het betreft het voorstel om werkloze, gedeeltelijk arbeidsongeschikten geen uitkering te geven als hun partner een inkomen heeft.
Op voorstel van GroenLinks-leider Rosenmöller komt de Tweede Kamer woensdagochtend in een spoedzitting bijeen. Het initiatief kreeg dinsdag brede steun van de overige fracties. Het debat wordt gevoerd met premier Balkenende en de ministers De Geus en Hoogervorst (Financiën).