Steun in tijden van pijn en rouw
Titel:
”Bevrijd je verdriet. Troost voor tijden van pijn en rouw”
Auteur: Henri Nouwen
Uitgeverij: Ten Have, Baarn/Lannoo, Tielt, 2002
ISBN 90 259 4772 9
Pagina’s: 125
Prijs: € 13,95. Toen een vriend hem vertelde dat zijn dochtertje was overleden, vier uur na de geboorte, kon Henri Nouwen geen woorden vinden om hem en zijn vrouw te troosten. Troostwoorden zijn soms zo hol en leeg. Toch kon Nouwen niet loskomen van de woorden uit de Bergrede, waar de Heere Jezus mensen zalig spreekt die verdriet hebben. Verdriet komt daarmee in een ander perspectief te staan. En juist dat was wat Henri Nouwen voor ogen stond bij het schrijven van teksten en preken over lijden en verdriet. Een aantal van deze teksten is gebundeld in het boek ”Bevrijd je verdriet”.
Henri Nouwen, bekend priester, schrijver en hoogleraar. Jarenlang doceerde hij psychologie en pastorale psychologie in Harvard. Zijn leven werd beheerst door een overvolle agenda.
Totdat hij in 1986 als pastor ging werken in een woongemeenschap voor meervoudig gehandicapten. Een tijd van bezinning brak aan. Opvallend genoeg schreef hij juist in deze periode enkele boeken die van grote invloed zijn geweest. In 1996 overleed Nouwen, op 64-jarige leeftijd.
Zijn boek ”Bevrijd je verdriet” kan worden omschreven als een soort stappenplan. In vijf hoofdstukken beschrijft Nouwen hoe we moeten omgaan met moeilijke tijden. Ik zal de stappen niet verder benoemen, maar in essentie probeert de auteur het lijden in een breder kader te plaatsen. Wat we meemaken, zijn geen geïsoleerde gebeurtenissen. Ons hele leven wordt geleid, ook de dagen waarin we tegenwind hebben. Laten we de moeiten benoemen, zodat we er echt verdriet over kunnen hebben. In alle omstandigheden blijven er redenen genoeg om God te danken.
Hoop
In hoofdstuk 4 vertelt Nouwen het verhaal van een soldaat aan het front. Hij leeft onder barre omstandigheden en in grote onzekerheid. Dit leven is voor hem niet vol te houden. Daarin komt verandering als hij een verfrommeld briefje krijgt van zijn ouders. „Hier is alles goed, we wachten op je.” Deze paar woorden geven de soldaat moed. De feitelijke omstandigheden blijven hetzelfde, maar toch is er hoop. Hoop voor de toekomst.
De auteur trekt dit voorbeeld door en vergelijkt het met het spreken van God tot ons. De Heere zegt als het ware tegen ons: „Ik wacht op je”, „Ik bereid een woning voor je”, „Ondanks alle zorgen, Ik blijf voor je zorgen.” Deze toepassing is rechtstreeks aan de Bijbel ontleend. Nouwen verwijst veelvuldig naar de troostwoorden van Jezus. Toch roept deze toepassing ook enkele vragen op. In de eerste plaats aan onszelf. Mogen wij het nazeggen dat God ook voor ons een woning bereidt? Dat is een wezenlijke vraag, waar we niet omheen mogen. In de tweede plaats aan de auteur. Bedoelt Nouwen dat God voor iedereen een woning bereidt, maar dat niet iedereen daarvan op de hoogte is? Wat doet hij met de bijbelse notie van bekering? Troost mag immers geen goedkope troost worden. Dit laatste zal Nouwen overigens zeker beamen.
Ondanks deze vragen is Nouwens boek een praktische handreiking voor mensen in verdriet. Wanneer wij zijn raadgevingen en adviezen opvolgen, zal het steun bieden in tijden van pijn en rouw.