Binnenland

Justitie onder druk vanwege Kamp Zeist

Het brandmeldingssysteem in Kamp Zeist moet binnen veertien dagen in orde zijn. Zo niet, dan mag het kamp niet langer worden gebruikt voor het tijdelijk vasthouden van drugskoeriers. Dat hebben de burgemeesters van Zeist en Soest dinsdag aan het ministerie van Justitie laten weten. Zij hebben genoeg van het grote aantal brandmeldingen vanuit het kamp dat achteraf loos blijkt te zijn.

Regioredactie
13 November 2002 08:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Afgelopen halfjaar rukten de brandweerkorpsen van Zeist en Soest 55 keer voor niets uit. Onverantwoord, vinden de burgemeesters R. G. Boekhoven van Zeist en drs. J. J. L. M. Janssen van Soest. Twee weken geleden meldden zij het probleem in een brandbrief aan justitie. Dinsdag volgde een gesprek tussen de beide burgemeesters en projectleider detentiecentra J. van den Heuvel van justitie. Ook mr. B. Staal, commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, was daarbij aanwezig.

De burgemeesters hebben justitie onder druk gezet. Die moet snel maatregelen nemen om het brandmeldingssyteem te verbeteren. Zij krijgt daar twee weken de tijd voor. Dan zullen de brandweerkorpsen van Zeist en Soest de proef op de som nemen. Valt die test negatief uit, dan zijn de burgemeesters van beide gemeenten niet bereid een gebruiksvergunning voor Kamp Zeist aan justitie te geven. Justitie gaat met de afspraken akkoord.

Beide partijen waren na het gesprek vol vertrouwen in een goede afloop van de kwestie. Burgemeester Janssen: „We zijn mopperig aan het overleg begonnen, maar zijn ervan overtuigd dat justitie alles op alles zal zetten om het alarmsysteem te verbeteren.” Projectleider Van den Heuvel: „We zullen vreselijk ons best doen.”

Problemen in de techniek én in de organisatie zijn de oorzaak van het grote aantal onterechte brandmeldingen, aldus woordvoerder B. C. Kroon van justitie. „Het komt voor dat iemand de magnetron iets te heet stookt, het deurtje opent en dat dan het brandalarm afgaat. Op zo’n moment moet het systeem registreren om wat voor soort melding het gaat. Dat gebeurt niet. Ook het weer uitschakelen van het alarm is een probleem. Dat duurt zo lang dat de brandweer vaak al ter plaatse is. Een aantal meldingen is opzettelijk veroorzaakt, bijvoorbeeld door mensen die met een sigaret onder een brandmelder gaan staan.”

Justitie houdt sinds mei opgepakte drugskoeriers tijdelijk vast in Kamp Zeist, in afwachting van hun rechtszaak. Op dit moment zijn er 291 personen ondergebracht. Dat aantal zal uitgroeien tot 700. Tot afgelopen maart bood Kamp Zeist onderdak aan het Lockerbie-proces. Van oorsprong is het een legerbasis voor Amerikaanse militairen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer