Op zoek naar de witte plekken op de kaart
„Laten we afspreken dat er in Barneveld genoeg kerken zijn en laten we op zoek gaan naar de witte plekken op de kaart van Nederland. Er zijn zendelingen nodig.” Dat zei dr. Stefan Paas gisteren in Driebergen, ter gelegenheid van de presentatie van het boek ”Plant een kerk” van Ronald van der Molen.
Dr. Paas -onder meer lector gemeenteopbouw aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE)- kreeg uit handen van de auteur een exemplaar van het boek overhandigd; hetzelfde gold voor Matthijs Vlaardingerbroek, gemeentestichter in Den Haag, en ds. Bram Krol. Zij vertegenwoordigen volgens Van der Molen de drie groepen voor wie hij zijn boek heeft geschreven: personen verbonden aan theologische opleidingen, gemeentestichters (in spe) en leden van de reformatorische en evangelische kerken.CHE-lector Paas benadrukte het belang van over kerkmuren heen samenwerken. „Als het gaat over gemeentestichting hebben we behoefte aan oecumene vanaf de basis. Het is verheugend dat die oecumene de laatste jaren steeds meer gestalte begint te krijgen.”
Behalve dr. Paas hielden tijdens de boekpresentatie ook Matthijs Vlaardingerbroek en ds. Krol een korte toespraak. Veel gebieden in Nederland zijn leeg, aldus Vlaardingerbroek; er zijn geen kerken. En ook de mensen zijn leeg. „Zoals het meisje dat pas aan haar moeder vroeg waarom het kindje in de kribbe een scheldnaam heeft. Ze had de naam Jezus nooit in een ander verband gehoord.”
Vlaardingerbroek sprak de wens uit dat de bestaande kerken verlevendigd zullen worden door nieuwe gemeentestichtingsinitiatieven, zoals ook zijn oma opfleurt wanneer haar achterkleinkinderen bij haar op bezoek komen.
Na een hint van ds. Krol startte Van der Molen eind jaren negentig een huisgemeente in het Laakkwartier in Den Haag. Momenteel is hij gemeentestichter in De Lier, trainer en coach, initiatiefnemer van het landelijke netwerk gemeentestichting.nl en docent praktische theologie aan de Azusa theologische hogeschool in Amsterdam.
”Plant een kerk. Visie en inspiratie voor creatieve gemeentestichting” (Ark Boeken) beoogt een handleiding te zijn voor iedereen die zich wil bezighouden met gemeentestichting. Het boek laat zien op welke Bijbelse principes gemeentestichting is gebaseerd en beschrijft de verschillende fasen in een gemeentestichtingsproces. Naar aanleiding van het beeld van een boom onderscheidt Van der Molen zes stadia: voorbereiden, zaaien, kiemen, groeien, vrucht dragen en vermenigvuldigen.
Tijdens de bijeenkomst in Driebergen werd tevens de website www.planteenkerk.nl gepresenteerd. Iedereen die bezig is met een gemeentestichtingsproject of die met plannen voor een project rondloopt, kan op de site een virtuele boom planten. Op deze manier moet er een overzicht ontstaan van de honderden gemeentestichtingsprojecten die Nederland telt. Bovendien wordt voor ieder op de site geregistreerd project ergens in Nederland een tiental echte bomen geplant.