Kerk & religie

„Christenen vaak voorwerp van negatieve publiciteit”

Er is veel negatieve publiciteit over christenen. De dominante groep in de samenleving hangt het verlichtingsdenken aan. Andersdenkenden wordt het zwijgen opgelegd.

Kerkredactie
26 September 2008 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:26
Christenen komen vaak negatief in de publiciteit, stelt dr. Hofman. Foto ANP
Christenen komen vaak negatief in de publiciteit, stelt dr. Hofman. Foto ANP

Dat stelde dr. H. A. Hofman donderdag in Amsterdam tijdens de presentatie van zijn boek ”Verlicht of Verblind? Het contrast tussen het traditionele christendom en het verlichtingsdenken. Een apologie” (uitg. Aspekt, Amersfoort). Plaats van bijeenkomst was het gebouw van de openbare bibliotheek in het centrum van de hoofdstad.De auteur signaleert in zijn boek het tekort schieten van het verlichtingsdenken in onze tijd. De waarden van de verlichting, die op zichzelf voor de westerse wereld veel goeds hebben betekend, worden in deze tijd verabsoluteerd, waardoor ze omslaan in hun tegendeel. De auteur stelt dat het tot maatschappelijke ontwrichting leidt als het vaste kompas van de Bijbel wordt genegeerd en slechts wordt vertrouwd op eigen inzichten.

Dr. Hofman, werkzaam als rector in algemene dienst in de Cedergroep (voortgezet onderwijs op christelijke grondslag in de regio Amsterdam), stelt dat de verlichting maximaal inzet op de vrijheidsbeleving van het individu. „De verlichting zet in op totale gelijkheid en wist daarmee het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw, hetero- en homoseksualiteit. De verlichting zet in op wetenschap en heerschappij over de natuur om tegemoet te komen aan de niet te vervullen behoeften van mensen. De Bijbel legt de nadruk op rentmeesterschap, zelfbeheersing en matigheid.”

Er is een aanhoudende stroom negatieve publiciteit over christenen, constateerde dr. Hofman gisteren tijdens een publiek afgenomen interview tijdens de boekpresentatie door een Amsterdamse radiozender. De aanhangers van de verlichting willen hun ideologie aan de gehele samenleving opleggen. „Zij eisen het publieke terrein voor zichzelf op. Mensen met een afwijkende mening worden buiten het publieke debat geplaatst. In het bijzonder christenen hebben te zwijgen. Christenen hebben echter vele eeuwen een positieve bijdrage geleverd aan de westerse cultuur.”

Dr. Hofman ziet de negatieve symptomen van deze tijd vooral op het punt van de teloorgang van huwelijk en gezin. „Een groot gedeelte van de jeugdproblematiek is terug te voeren op gezinnen die niet goed functioneren”, zo is zijn ervaring van vele jaren rectorschap in Amsterdam. De Bijbel prijst de vrouw die voor haar eigen gezin zorgt en samen met haar man zelf haar kinderen opvoedt en dat niet uitbesteedt. Het is volgens Hofman ondoenlijk dat de vrouw op een bevredigende manier participeert in het arbeidsproces én tegelijk de energie vindt om haar kinderen thuis op te voeden.

Directeur Perry Pierik van uitgeverij Aspekt noemde het boek „een boek tegen de tijdgeest.” „Dat is nodig voor deze tijd. Juist voor een open samenleving heb je debat nodig. Ook de verlichting is soms fundamentalistisch geworden. Als je te veel verlicht wordt, word je verblind en heb je geen horizon meer. Dit boek geeft een les in tolerantie en doet lekker zeer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer