Elke partij heeft wel een oplossing voor Gouda
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond met het kabinet over overlast in achterstandswijken. Dit naar aanleiding van problemen in Gouda. Welke oplossingen zijn er?
Gouda is ongewild een symbool geworden voor de straatcriminaliteit en verloedering in Nederland. De wijk Oosterwei kwam de afgelopen weken in opspraak door Marokkaanse jongeren die buschauffeurs bedreigden en journalisten belaagden.Donderdagavond belegt de Kamer, op aandringen van de PVV, een spoeddebat met de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Hirsch Ballin van Justitie. Het zal niet alleen over Gouda gaan. De PVV wil het spoeddebat aangrijpen om „Marokkaans geweld” in heel Nederland aan de orde te stellen.
Welke oplossingen staan de partijen voor? Een kleine inventarisatie.
Buurtrechters
Asociaal gedrag in wijken, burenruzies en kleine criminaliteit vallen veel sneller aan te pakken als Nederland buurtrechters krijgt, denkt een meerderheid van de Tweede Kamer. De buurtrechters moeten zitting houden in de probleemwijken en overlast snel aanpakken. De PvdA werkt momenteel aan een wetsvoorstel hierover. Het krijgt steun van CDA en VVD. „Als een rechter goed weet wat er in een wijk speelt, is dat al een deel van de oplossing”, stelt PvdA-Kamerlid Heerts. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben al een systeem van buurtrechters.
Snelrecht
Raddraaiers die fysiek of mentaal geweld tegen buschauffeurs, ambulancepersoneel of politieagenten gebruiken moeten binnen twee weken voor de rechter komen. Snelrecht is al mogelijk, het wordt alleen te weinig toegepast, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. VVD, SGP en Kamerlid Verdonk riepen het kabinet vorige week, bij de algemene beschouwingen, op om op korte termijn met voorstellen te komen. De discussie over vaker toepassen van snelrecht laaide begin dit jaar op door de vele incidenten tijdens de jaarwisseling. Reljongeren belaagden hulpverleners en richtten voor miljoenen euro’s schade aan. De meesten zijn nog steeds niet berecht.
Internaat
Het CDA komt met het voorstel om raddraaiers uit probleemwijken in een internaat te plaatsen. „De kern bestaat vaak uit een kleine groep van tien tot twintig jongeren. Als je die eruit plukt, heb je misschien helemaal geen buurtrechters meer nodig”, denkt CDA-Kamerlid Cörüz. De grootste regeringspartij heeft vaker zoiets voorgesteld. De christendemocraten lanceerden in hun verkiezingsprogramma van 2006 het plan om hardleerse en criminele jongeren naar „opvoedingsinstituten” te sturen.
Leger
De meest rigoureuze oplossing komt van de PVV: Zet het leger in om orde op zaken te stellen. „Het kan niet zo zijn dat we alles doen om Afghanistan veiliger te maken, terwijl Nederland steeds onveiliger wordt”, zei PVV-leider Wilders vorige week in reactie op de intimidaties in Gouda. PVV-Kamerlid Brinkman verwoordde het gisteren nog wat scherper: „Zet dat Marokkaanse tuig het land uit.”