Zuivelschandaal uit China raakt snoepje in Nederland
DEN HAAG - In de EU zou het melamineschandaal niet moeten spelen, want daar is de invoer van Chinese melkproducten verboden. Toch haalt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Nederland snoepjes van het merk White Rabbit uit de schappen.
Eerder woensdag werd bekend dat White Rabbit-snoepgoed ook uit de winkels werd gehaald in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. De Chinese snoepjes op melkbasis blijken melamine te bevatten.De VWA is begonnen producten die bij Chinese importeurs in Nederland binnenkomen op melamine te controleren, naar aanleiding van het Chinese melamineschandaal.
In China zijn zeker 53.000 kinderen ziek geworden van melkpoeder dat melamine blijkt te bevatten; vier baby’s zijn overleden. De giftige stof wordt vooral gebruikt voor de productie van hard plastic. Als toevoeging aan melk kan het de aanlenging met water verhullen.
Volgens een woordvoerder van de VWA, woensdag, draaien de controles van de organisatie om producten die zuivel of zuivelgerelateerde ingrediënten bevatten. Het gaat om tien grote importeurs.
„We nemen die producten mee en onderzoeken ze in een laboratorium.” Er wordt gekeken of ze een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Volgens de woordvoerder is die kans overigens klein. „Waarschijnlijk bevatten ze daarvoor niet genoeg zuivel.” Maar al bespeuren ze er maar een spoortje van, dan komen ze niet meer terug in de winkel, aldus woordvoerder Hans Jeuring van VWA woensdag op BNR: „Fraude met dit soort producten is onacceptabel.” De eerste testresultaten verwacht hij begin volgende week.
Volgens de VWA wordt snoepgoed van White Rabbit ook in Nederland verkocht. Het is vooral te vinden bij goedkopere winkels en toko’s. De snoepjes worden nu preventief uit de schappen gehaald en onderzocht. Het is volgens de woordvoerder nog niet zeker dat ze melamine bevatten. „Zodra duidelijk is dat dit niet zo is, kunnen ze weer worden verkocht.”
In Groot-Brittannië haalde de supermarktketen Tesco de snoepjes uit de handel. In Australië en Nieuw-Zeeland werden ze voornamelijk in Aziatische supermarkten verkocht.
Ouders van zieke baby’s in China klaagden vorig jaar december al bij het Chinese Sanlu-zuivelconcern, door wiens vervuilde melkpoeder baby’s nierstenen kregen. De onderneming lichtte acht maanden later op 2 augustus de lokale autoriteiten in. Deze autoriteiten informeerden ruim een maand later hogere autoriteiten.
Chinezen speculeren dat de autoriteiten vanwege de Olympische Spelen in China negatieve publiciteit voor zich hielden.
Ook het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra, dat 43 procent van de aandelen in Sanlu bezit, werd pas laat ingelicht. „Dat Fonterra niet eerder is ingelicht is werkelijk verschrikkelijk”, aldus de Nieuw-Zeelandse Fonterratopman Henry van der Heyden. Volgens hem is de schaal van de crisis werkelijk schokkend.