Negatief reisadvies voor Indonesië opgeheven
De Calamiteitencommissie heeft maandag besloten het negatieve reisadvies voor Indonesië niet te verlengen. Dat betekent dat reizigers vanaf 14 november weer met dekking van het Calamiteitenfonds naar het gebied kunnen reizen.
De commissie stelde het negatieve advies in na de aanslag op een nachtclub in Kuta op het Indonesische eiland Bali op 12 oktober. Door de aanslag kwamen ongeveer 190 mensen om het leven.
Het overlegorgaan, met daarin vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB en de reisorganisaties, vindt dat de situatie in Indonesië nu geen aanleiding meer geeft voor het voortzetten van het negatieve advies. Het wijst er wel op dat het besluit niet automatisch iets zegt over de veiligheidssituatie in het land en verwijst hiervoor naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Daar is te lezen dat de situatie onvoorspelbaar is en Nederlanderse reizigers samenscholingen en drukbezochte uitgaanscentra beter kunnen mijden. „Indonesië maakt een transitieproces door. De nieuwe politieke verhoudingen zijn nog niet uitgekristalliseerd, waardoor spanningen van toenemende invloed zijn op de veiligheidssituatie. Nieuwe bomaanslagen of terroristische dreiging zijn verder niet uit te sluiten”, luidt de tekst op internet.
De Consumentenbond vindt de situatie verwarrend omdat de uitspraak van de calamiteitencommissie alleen iets zegt over de financiële dekking van zo’n reis. „Het criterium hiervoor is dat er geen sprake meer is van een calamiteit. Dat is er nu dus ook niet meer, maar Indonesië blijft gevaarlijk. Net als bijvoorbeeld Israël en daar geldt ook geen negatief advies”, aldus een woordvoerster.
De bond heeft na de aanslag in Kuta meerdere telefoontjes gekregen van bezorgde Indonesië-reizigers. Consumenten krijgen, ook na het intrekken van het negatief reisadvies, van de bond de raad toch maar niet te boeken. „Waarom zou je het gevaar opzoeken op je vakantie.” Volgens de woordvoerster zijn reisbureaus en -organisaties over het algemeen zeer coulant met het omboeken van zo’n reis.
„Indonesië maakt een transitieproces door. De nieuwe politieke verhoudingen zijn nog niet uitgekristalliseerd, waardoor spanningen van toenemende invloed zijn op de veiligheidssituatie. Nieuwe bomaanslagen of terroristische dreiging zijn verder niet uit te sluiten”, luidt de tekst op internet.