Herdenking Luther in Wittenberg geopend
In Wittenberg in het oosten van Duitsland is zondag het Lutherdecennium geopend. De plechtigheid had plaats in de slotkerk waar de kerkhervormer op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de Rooms-Katholieke Kerk bekendmaakte. Het was het begin van de Reformatie.
De organisatoren van het decennium hebben besloten het ontstaan van de protestantse kerken niet tot één dag in 2017 te beperken, maar met congressen en tentoonstellingen de komende jaren duidelijk te maken hoe belangrijk de kerkhervorming is geweest die Luther op gang heeft gebracht.Aan de plechtigheid in Wittenberg namen 500 vertegenwoordigers van de kerken, de politiek en de culturele wereld deel. De voorzitter van de Lutherse wereldbond, de Amerikaanse bisschop Mark Hanson, herinnerde zich dat Luther zichzelf steeds afvroeg hoe christenen God moeten ontmoeten. „Daarbij zien wij dat wij als lutheranen samen nieuw land betraden. Wij hebben geschiedenis ervaren, wij hebben geschiedenis geschreven”, zei Hanson. De lidkerken van de Wereldbond hebben samen 68 miljoen leden.
Bisschop Wolfgang Huber, voorzitter van Evangelische Kerk van Duitsland (EKD), zei dat de zoektocht van Luther naar een genadig God nog steeds actueel is. Religieuze vragen zijn er genoeg, aldus Huber. „Tegenwoordig luidt die vraag: Waarvoor ben ik op aarde? Hoe vind ik een zinvol leven? En als er een God is, wat kan ik dan doen om bij Hem erkenning te krijgen?”
Toch leidden deze vragen niet alleen automatisch naar de God van Luther, aldus de voorzitter van de EKD. „Een God die alle problemen oplost is vriendelijker dan de God waarmee Maarten Luther geworsteld heeft.”
In zijn toespraak ging de bisschop verder in op het belang van kerkelijke eenheid. Een belangrijke toetssteen voor de vooruitgang van de oecumene is „of we de oorzaken en gevolgen van de Reformatie gemeenschappelijk kunnen duiden en formuleren.”
Huber: „Als het lukt om te komen tot een gemeenschappelijke opvatting over de rechtvaardigingsleer kan het Reformatiejubileum in 2017 werkelijk een oecumenische gebeurtenis worden.”