Flevoland krijgt geen tijdelijk hospitaal
Er komt geen militair noodhospitaal in Flevoland om het tijdelijke gebrek aan operatiekamers in de provincie op te lossen. De acute zorg voor patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen wordt overgenomen door ziekenhuizen in de omgeving.
Dat besloten de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder, de provincie Flevoland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid vrijdag tijdens een overleg.De IJsselmeerziekenhuizen hadden om een militair noodziekenhuis gevraagd om daar acute ingrepen te kunnen uitvoeren. De operatiekamers van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord blijven voorlopig dicht omdat de lucht er niet steriel is.
Belangrijke voorwaarde die de partijen aan de gekozen oplossing hebben gesteld is dat het ambulancevervoer naar de omliggende ziekenhuizen is gegarandeerd. Daarover hebben zij met de GGD Flevoland afspraken gemaakt. De inzet van de ambulances zal continu in de gaten worden gehouden.
Verder spraken de partijen af dat volgende week een onderzoek begint naar het luchtbehandelingssysteem in de twee IJsselmeerziekenhuizen, in Lelystad en Emmeloord. Daarbij komt ook de termijn aan de orde waarbinnen de zorg in de ziekenhuizen op een veilige manier kan worden hervat.
Volgens de betrokken partijen was de bedrijfsvoering bij de IJsselmeerziekenhuizen gedurende lange tijd niet op orde. Hierdoor bleven problemen onopgelost.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vrijdag N. Hoefsmit aan als interim-bestuurder voor de ziekenhuizen. Hoefsmit is aangesteld nadat voorzitter G. Rodrigues Pereira van de raad van bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen donderdagavond door de raad van toezicht op non-actief werd gesteld. Hoefsmit moet onder meer de financiële situatie van het ziekenhuis onderzoeken.