Binnenland

Jelle trekt op Prinsjesdag de gouden koets

Jelle trekt op Prinsjesdag de gouden koets, samen met zijn kornuiten Jorrit, Kjel, Lieuwe, Karl, Wybren, Jouke en Wietse.

J. Visscher
13 September 2008 00:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:22
In de Koninklijke Stallen worden de rijtuigen voor Prinsjesdag op orde gemaakt, waaronder natuurlijk de Gouden Koets. - Foto's RD, Henk Visscher
In de Koninklijke Stallen worden de rijtuigen voor Prinsjesdag op orde gemaakt, waaronder natuurlijk de Gouden Koets. - Foto's RD, Henk Visscher

Zwart zijn de acht Friese paarden. De traditie dat de acht paarden voor de gouden koets die kleur hebben, dateert uit de tijd van koningin Wilhelmina.De pers kreeg vrijdagmiddag gelegenheid een kijkje te nemen in de Koninklijke Stallen (ofwel het Koninklijk Staldepartement) in Den Haag. Daar wordt alles in gereedheid gebracht voor de plechtigheden op Prinsjesdag, komende dinsdag. Morgen wordt er een generale repetitie gehouden.

Jelle en Jorrit lopen dinsdag voorop. De paarden hebben bewezen hun mannetje te staan als het volk juicht, harde muziek klinkt of rook opstijgt. Maar uit een toelichting van de koninklijke stalmeester, kolonel der Koninklijke Marechaussee G. E. Wassenaar, blijkt dat het toch altijd de spannende vraag blijft of de getrainde viervoeters hun kalmte in het stadsgedruis zullen bewaren.

Als journalisten en fotografen langs de stallen met paarden lopen, zijn de dieren in ieder geval de rust zelve. „Dit is het persmoment van het paard”, grapt een journalist. Vol toewijding verzorgt een vrouw in militair tenue een paard dat op Prinsjesdag ook deel zal uitmaken van de stoet.

Speciale aandacht in de stallen gaat uit naar het witte rijpaard Benito. Koningin Beatrix berijdt de schimmel regelmatig. Volgende week dinsdag zit stalmeester Wassenaar op de viervoeter. Hij is leider van de stoet en bevindt zich tijdens de ceremonie doorgaans voor de gouden koets. Daarin zitten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Deze vrijdagmiddag pronkt de gouden koets nog in het koetshuis, ook in de Koninklijke Stallen. In het vertrek, waar zo’n twintig koninklijke rijtuigen staan, hangt de geur van boenwas. Er is heel wat gepoetst aan de koetsen. Het oog van de majesteit is kritisch. ”Streng verboden in of aan de rijtuigen te komen”, waarschuwt een bordje.

De gouden koets dateert uit 1898. De Amsterdamse bevolking schonk het rijtuig aan koningin Wilhelmina, ter ere van haar troonsbestijging. Van dichtbij is goed te zien dat het rijtuig vol symboliek zit. Zo verwijst de lelie naar voorzichtigheid. Ook prijken er afbeeldingen op het rijtuig die verwijzen naar het koloniale verleden, naar handelsnijverheid en naar de rechtspraak.

Ook in de galatuigenkamer zit de historie in de lucht. In het vertrek hangen negentiende-eeuwse tuigages, al dan niet voorzien van familiewapens.

Blikvanger is een opgezet paard van koning Willem II. De vorst was gehecht aan het dier, dat hem door nogal wat strijdgedruis vergezelde, onder meer bij de Slag bij Waterloo in 1815. Toen het dier dodelijk verwond raakte, besloot Willem II het paard op te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer