Net rond Greenpeace sluit zich
Mocht Greenpeace ook rotsblokken in het Nederlandse deel van de Noordzee dumpen, dan zal de overheid optreden. Minister Verburg, de kustwacht en vissers „staan op scherp.”
De milieuorganisatie haalde zich onlangs de woede van vissers op de hals nadat de organisatie in een natuurgebied in het Duitse deel van de Noordzee rotsblokken dumpte tegen de sleepnetvisserij.Dat gebeurde vanaf het schip de Noortland. Naar verluidt ligt de Noortland nu in een Zweedse haven, volgeladen met stenen.
De Duitse politie staat paraat om op te treden zodra de Noortland weer de Duitse wateren binnenvaart. Er ligt een klacht van Nederlandse en Duitse vissers tegen de Duitse politie om handhaving van de wet af te dwingen en dus Greenpeace aan te pakken.
De blokken zijn gevaarlijk voor de visserij. Schepen kunnen met hun netten achter de blokken blijven haken en zo zichzelf omvertrekken.
Intussen is er in Duitsland ook een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse rederij die de Noortland aan Greenpeace heeft verhuurd. In Nederland wil de Stichting Wetenschappelijk Natuur- en Milieubeleid een kort geding organiseren en roept vissers daartoe op.
Het net rond Greenpeace lijkt zich te sluiten. De organisatie zegt pas op de plaats te maken en af te wachten.
De organisatie is bereid om te stoppen met het storten van rotsblokken in de Noordzee als werk wordt gemaakt van het aanwijzen en beschermen van zeereservaten. „We halen ook nog de blokken weg”, zei Greenpeacedirecteur Liesbeth van Tongeren deze week in het tv-programma NOVA. Ze ging daar in debat met de minister Verburg van Visserij. Die hapte niet toe. „U vraagt naar de bekende weg.”
Verburg sprak van „illegale acties” en waarschuwde in een brief aan de Tweede Kamer voor zulke acties in Nederlandse wateren. „We staan dan op scherp.”
De Nederlandse kustwacht heeft zijn vaartuigen en vuurtorens opdracht gegeven uit te kijken naar de Noortland. „Het schip kan rekenen op onze speciale aandacht”, zegt woordvoerder Jan Regelink desgevraagd.
Schepen die de Nederlandse wateren binnenvaren zijn dankzij een transponder automatisch te zien en te volgen bij het kustwachtcentrum in Den Helder. Het noordelijk deel van de Noordzee, boven de Waddeneilanden, is volgens Regelink „een van de drukst bevaren zeeën ter wereld.”
Het openbaar ministerie heeft een scenario voorbereid voor het geval Greenpeace in Nederlandse wateren stenen overboord gooit als obstakel voor sleepnetten. Een woordvoerder kan niet zeggen wat dat inhoudt. Volgens Regelink van de kustwacht „bepaalt het OM in overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat de spelregels.”
De irritatie bij de Nederlandse visserijorganisaties over het ongestoord kunnen optreden van Greenpeace is groot. „Elke druppel zout water is beschermd, maar Greenpeace is in staat om tegen alle internationale resoluties in grote blokken stenen te dumpen. Ik moest ooit een discussie voeren of het kookwater van garnalen wel overboord mag”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt in het Weekjournaal van de Nederlandse Vissersbond.
De Federatie van Visserijverenigingen beschrijft in de nieuwsbrief de actie van Greenpeace als crimineel en buiten de rechtsorde. „Kennelijk is er nog geen overheidsinstantie die deze lieden kan of durft aan te pakken. Wat moeten vissers hiervan denken? Zij die altijd achtervolgd worden door vertegenwoordigers van diezelfde overheid?”
De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de actie van Greenpeace. De partij spreekt van „pure milieuterreur” die „grenst aan misdadigheid.”