Economie

Snackster voor culinaire patatzaak

Ook een snackbar kan sinds donderdagmiddag een ster ten deel vallen. Weliswaar niet de beroemde Michelinster, maar een speciale voor cafetaria’s. Tien Nederlandse snackbars kregen een of twee sterren.

Redactie economie
12 September 2008 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 06:21
SCHEVENINGEN - Ook een snackbar kan sinds donderdagmiddag een ster ten deel vallen. Weliswaar niet de beroemde Michelinster, maar een speciale voor cafetaria’s. Tien Nederlandse snackbars kregen een of twee sterren. Foto ANP
SCHEVENINGEN - Ook een snackbar kan sinds donderdagmiddag een ster ten deel vallen. Weliswaar niet de beroemde Michelinster, maar een speciale voor cafetaria’s. Tien Nederlandse snackbars kregen een of twee sterren. Foto ANP

Drie sterren, de culinaire fastfoodtop, werden niet uitgedeeld.Het systeem is een initiatief van kok Pierre Wind en schrijver Bart Chabot. De snackbars zijn onder meer beoordeeld op het aanbod van gezonde snacks, hygiëne, kwaliteit, service en diversiteit aan producten.

Snackbar Wassenaar in Scheveningen, Cookers in Bergschenhoek en Snackshop King Lao in Lisse kregen twee sterren. Over Wassenaar is het testrapport het positiefst: „In de kwaliteitssnackbar worden minimaal 42 producten huisgemaakt; van kroket tot lihanboutje. Wat hier op de weinige meters gebeurt is van zeer hoge kwaliteit. Alles is spic en span. Alsof de zaak gisteren is opgeknapt.”

Een zaak met twee sterren is volgens Wind en Chabot een topbedrijf. „Veel van de producten komen uit eigen keuken en klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel.” Eén ster is een „zeer goed bedrijf” waar het vooral gaat om een goede service, al moet het bedrijf wel iets extra’s brengen, vinden de kok en de schrijver. Zaken met één ster staan in Echt, Berg aan de Maas, Castricum, Valkenburg aan de Geul, Lochem, Groningen en Reduzum.

Helemaal onder aan de lijst, op nummer vijftig, staat cafetaria Hendriks in Meppel met vier punten. „Slappe, vette patat. De kroket ligt in zijn eigen vet te baden op het inmiddels doordrenkte broodje. Geen frikadel zichtbaar onder de enorme hoeveelheid saus. Ook hebben ze nog nooit van vorkjes gehoord, zodat het voor ons onmogelijk wordt om deze frikadel met schone handen op te eten.”

De uitreiking van de snacksterren had plaats tijdens de presentatie van het boek ”Patatje oorlog” van Wind en Chabot. Aan de uitgave is de Snackbargids toegevoegd, met daarin de resultaten van het snackbaronderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer