Economie

Bescherming Iraakse vluchteling op de tocht

Staatssecretaris Albayrak van Justitie vindt dat Iraakse vluchtelingen geen extra bescherming meer nodig hebben in Nederland. De ministerraad bespreekt vrijdag haar voorstel om asielzoekers uit Irak niet langer automatisch een tijdelijke verblijfsstatus te geven.

ANP
12 September 2008 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:21
DEN HAAG – Staatssecretaris Albayrak van Justitie vindt dat Iraakse vluchtelingen geen extra bescherming meer nodig hebben in Nederland. De ministerraad bespreekt vrijdag haar voorstel om asielzoekers uit Irak niet langer automatisch een tijdelijke verbli
DEN HAAG – Staatssecretaris Albayrak van Justitie vindt dat Iraakse vluchtelingen geen extra bescherming meer nodig hebben in Nederland. De ministerraad bespreekt vrijdag haar voorstel om asielzoekers uit Irak niet langer automatisch een tijdelijke verbli

Dat hebben bronnen rondom het kabinet donderdag gemeld. Het speciale beschermingsbeleid kan op de helling, omdat de veiligheidssituatie in Irak aan het verbeteren is. Wat Albayrak betreft worden asielverzoeken van Irakezen weer individueel beoordeeld. Ook wordt bekeken of Irakezen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben nog mogen blijven.Voor kwetsbare minderheden, zoals christenen en homo’s, blijft de extra bescherming wel bestaan. Dat is nu ook het geval bij Iraniërs.

Albayrak liet de afgelopen weken al doorschemeren dat zij mogelijk wil stoppen met de zogeheten categoriale bescherming van Irakezen. Na kritiek vanuit de Tweede Kamer over de toegenomen stroom vluchtelingen uit Irak zei Albayrak dat ze onderzoekt of het beschermingsbeleid nog wel nodig is. Een dergelijk besluit valt aan de hand van berichten over de veiligheid in Irak.

Het aantal Irakezen dat in Nederland asiel heeft gevraagd, is in de eerste helft van het jaar met ruim 40 procent gestegen. Het ging in totaal om 2351 asielaanvragen.

De speciale beschermingsmaatregel voor asielzoekers uit Midden– en Zuid–Irak geldt sinds eind maart 2007. Drie maanden daarvoor had de Tweede Kamer een verzoek van de SP gesteund, waarin werd aangedrongen op deze regeling.

Op grond daarvan werden Iraakse asielzoekers niet teruggestuurd, maar kregen ze een tijdelijke verblijfsvergunning. Voor Irakezen uit het noorden van het land, oorlogsmisdadigers en criminelen gold dit niet. Regeringspartij CDA heeft vanaf het begin moeite gehad met het beschermingsbeleid voor Irakezen. De oppositiepartijen VVD en PVV, die altijd ronduit tegen dit beleid waren, eisten begin deze maand dat het kabinet er direct mee ophoudt.

Staatssecretaris Albayrak heeft vorige week vrijdag met de Iraakse minister voor Migratie en Ontheemden gesproken over de terugkeer van asielzoekers. De minister gaf aan dat Irak graag wil dat zijn onderdanen terugkomen, maar dat het land daarbij wel steun nodig heeft.

VluchtelingenWerk noemt in een eerste reactie het opheffen van de speciale bescherming van Irakezen voorbarig. Er is weliswaar sprake van enige verbetering maar het geweldsniveau is ook volgens de overheid nog steeds zeer ernstig. „Dat er voorheen zevenhonderd burgerslachtoffers per maand vielen en nu ’nog maar’ vijfhonderd wil nog niet zeggen dat de situatie structureel verbeterd is", zegt Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer