Dierproeven voor cosmetica vanaf 2009 verboden
Vanaf 2009 zullen dierproeven voor cosmeticaproducten in de Europese Unie verboden zijn. Het Europees Parlement is het met de lidstaten daarover donderdag eens geworden.
Het akkoord bevat twee sleutelelementen: Een verbod op dierproeven voor cosmetica, variërend van handcrème tot lipstick en gezichtspoeder, die in de EU worden geproduceerd en een verbod op de verkoop van cosmetica, ook die van buiten de Unie, die op dieren zijn uitgetest.
De afspraken worden meteen na de inwerkingtreding van de richtlijn van kracht voor diertesten waarvoor alternatieve methodes bestaan. In andere gevallen gunt Europa de industrie overgangsperiodes van zes jaar om nieuwe, diervrije methodes te ontwikkelen.
EU-voorzitter Denemarken gaat ervan uit dat de dierproeven tegen uiterlijk 2009 tot het verleden zullen behoren, op enkele uitzonderingen na waarvoor een uitlooptijd tot 2013 geldt. Dierenactivisten vinden dit laatste een kwalijke zaak en verwerpen bij gebrek aan een totaalverbod op dierproeven daarom het akkoord.
Europarlementariërs waren tevreden over het na twaalf uur moeizaam praten bereikte akkoord. Ik ben trots op de manier waarop de parlementaire delegatie gevochten heeft, stelde de Duitse socialiste Roth-Behrendt. De Griekse christen-democraat Dimitrakopoulos sprak van een „eerlijk en evenwichtig” compromis.
De Deense milieuminister Schmidt prees het akkoord over het verbod op de verkoop van ingevoerde cosmetica waarbij diertesten zijn gebruikt. „Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregel op lange termijn het dierenwelzijn buiten Europa zal bevorderen.” Sommige lidstaten hoedden zich tot nu toe voor zo’n maatregel, uit vrees voor klachten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Wat het parlement en de lidstaten vooral verdeelde, was de ingangsdatum van de verbodsbepalingen. Nu moeten beide partijen volgende week op dezelfde golflengte geraken over een aantal minder zwaarwichtige wijzigingsvoorstellen. Daarna zijn het voltallige parlement en de lidstaten aan zet om hun fiat te geven aan de afspraken, maar dat is slechts een formaliteit.