Verburg: Stenenactie op zee onrechtmatig
Minister Verburg van Landbouw houdt er rekening mee dat milieuclub Greenpeace ook rotsblokken kan gaan storten in het Nederlandse deel van de Noordzee. Als Greenpeace dat doet, pleegt de club een onrechtmatige daad.
Dat heeft Verburg woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.Greenpeace heeft in het Duitse deel van de Noordzee grote blokken natuursteen gestort. Doel is het maken van een symbolisch zeereservaat om de overheid op te roepen vaart te maken met de bescherming van de zee. De rotsblokken vormen een gevaar voor vissers. Hun schepen kunnen kapseizen als de netten achter de blokken blijven haken.
Verburg schrijft dat ze op dit moment „geen concrete aanwijzingen” heeft dat Greenpeace ook in het Nederlandse deel van de Noordzee actie wil ondernemen, maar dat ze er wel rekening mee houdt. „Wij staan dan op scherp”, zei ze woensdag op televisie.
Het storten van stenen in zee is verboden, stelt ze in haar brief aan de Kamer. Als de milieuclub dat doet, pleegt hij een onrechtmatige daad.
Greenpeacedirecteur L. van Tongeren zei woensdagavond in het tv-programma NOVA dat de organisatie bereid is te stoppen met het storten van rotsblokken in de Noordzee, mits werk wordt gemaakt van het aanwijzen en beschermen van zeereservaten. „Wij halen de blokken dan ook nog weg.”
Van Tongeren vroeg Verburg als tegenprestatie voor het aanbod om binnen een maand samen een wetsvoorstel op te stellen om beschermde zeegebieden te beschermen. Greenpeace vindt dat Verburg daarmee treuzelt. Die betwist dat. „Ik ben nog steeds van plan voor 1 januari 2009 die gebieden aan te wijzen.” In haar brief schrijft Verburg dat het gaat om de Noordzeekustzone ten noorden van Bergen, de Vlakte van de Raan, Doggersbank en Klaverbank.
Ze nodigde Greenpeace opnieuw uit deel te nemen aan het lopende overleg daarover met vissers en andere natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds, in plaats van blokken te storten. Dat Greenpeace daarmee zou willen stoppen, noemde ze wel „een eerste bewijs.”