Kerk & religie

„Armoede beleven is nog wat anders dan die bespreken”

Geestelijke armoede beleven is heel iets anders dan erover praten, vindt de oud gereformeerde predikant ds. J. Goudriaan uit Ede. Hij zei dat dinsdag tijdens de jaarlijkse gezelschaps- of ontmoetingsdag in Ede. De dag werd bezocht door ongeveer 180 mensen.

Van een medewerker
10 September 2008 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:21

Ds. Goudriaan hield ter opening een meditatie over Psalm 130:4 en 5. „De drie stukken, ellende, verlossing en dankbaarheid, zijn erin te vinden. Wie echt in de nood zit en zijn geestelijke armoede leert kennen, begint, als iemand die God mist, te roepen vanuit de diepte. Als de Heere deze verlorenheid doet gevoelen, wordt het benauwd. Dan beleeft de zondaar voor God niet te kunnen bestaan. De hemel is gesloten en de hel is open.”Daar blijft het niet bij, want dan wordt ook ervaren dat er vergeving is bij God. „De ervaring is dan dat Christus het hoogst noodzakelijk is, maar tegelijk het meest verborgen. Het is altijd een wonder als Jezus wordt geopenbaard.”

Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente van Oldebroek, sprak over schuldbelijdenis en schuldvergeving naar aanleiding van de gelijkenis van de tollenaar. „Jezus spreekt deze gelijkenis tegen mensen met een verkeerd zelfbeeld en daarom wordt hun radicale doodsstaat hun voor ogen gesteld.”

De predikant ziet tegenwoordig veel eigengemaakte godsdienst. „Men praat steeds over het aanbod van genade en men wil snel worden gezegend. Er wordt gesproken over geloof en Christus, zonder te weten dat men zelf in Adam is verdoemd. Als er geen schuld wordt beleefd, komt er ook geen schuldbelijdenis en geen vergeving. Alleen een schuldbewenend volk gaat zien dat er een schuldvergevend God is. Niet alleen de schuld moet worden thuisgebracht, maar ook de genade.”

De middagbijeenkomst begon met de beantwoording van de schriftelijk ingediende vragen door ds. K. Veldman, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Vriezenveen. Dit keer was er één vraag: wordt de inhoud van zondag 10 van de catechismus nog wel verstaan in een tijd van verzekeringen en allerlei sociale voorzieningen?

Ds. Veldman wees erop dat zondag 10 moet worden uitgelegd in het licht van de voorafgaande zondag 9. „Het gaat om het geloof in God de Vader, niet om het geloof in de voorzienigheid.”

Ds. Veldman zei in dit opzicht niet allerlei regels te willen geven. „Binnen de Mbuma-zending wordt samengewerkt met de Schotse broeders die vinden dat een orgel in de kerk erger is dan een televisie in huis. Voor deze Schotse vrienden is juist het niet-verzekeren God verzoeken. Moeten wij deze mensen om hun standpunten afwijzen? Het belangrijkste is het geloof in God de Vader, en dan volgt als een geloofsvrucht het vertrouwen dat Hij voor alles zorgt. De hoofdregel luidt: Alles wat niet uit het geloof is, dat is zonde.”

Ds. Veldman mediteerde over Romeinen 5, waar Christus tegenover Adam wordt gesteld. „Adams zonde was de ongehoorzaamheid, dat wil zeggen het eigen ik stellen boven God. De Bijbel zegt niet dat de gelovige een rechtvaardige wordt, maar dat hij voor een rechtvaardige wordt gehouden. Dat is een groot verschil.”

Ds. J. Veenendaal, predikant van de gereformeerde gemeente in Zwijndrecht, sloot de dag met een meditatie over Hebreeën 6:17 en 18.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer