Buitenland

Circa 200 Nederlanders demonstreren in Florence

Ongeveer tweehonderd Nederlanders doen zaterdag in Florence mee aan een grote Europese demonstratie tegen de dreigende oorlog in Irak en tegen het neoliberalisme in de Westerse wereld. De demonstratie is onderdeel van het Europees Sociaal Forum (ESF), georganiseerd door de andersglobaliseringbeweging in Europa.

ANP
7 November 2002 12:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Het ESF is bedacht tijdens het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in Brazilië in februari. Toen kwamen daar 60.000 mensen uit de hele wereld bijeen om te praten over alternatieven onder het motto ’een andere wereld is mogelijk’. De organisaties denkt daarbij aan een wereld die meer is dan de macht van het bedrijfsleven. Diezelfde instelling leeft nu tijdens het ESF in Florence. Tijdens de grote demonstratie zaterdag lopen Fiat-arbeiders voorop, omdat een groot deel van het personeel wordt bedreigd met ontslag.

Voor de demonstratie worden tussen de 150.000 en 200.000 mensen verwacht. Hiervoor is in Florence nu al heel wat politie op de been, aldus Saskia Bouwmans, vertegenwoordigster van het platform ’De wereld is niet te koop’. „Tot nu toe verloopt alles goed. Ik heb niets gehoord over problemen rondom de bijeenkomst. Toch is er veel politie aanwezig, antiterrorisme eenheden en circuleren er helikopters boven de stad.” Bij de opening van het forum, woensdag, waren volgens de organisatie 40.000 mensen op de been. De organisatie verwachtte eerder nog 15.000 mensen.

Bouwmans stelt: „Steeds meer mensen verzetten zich tegen de mensonterende armoede in de wereld en de vernietiging van mens en milieu. Versleten antwoorden als vrijhandel, flexibilisering, privatisering en een kleine oorlog werken niet. Het geknoei van Wereldbank en IMF bijvoorbeeld tijdens de crises in Argentinië maakt ook weer duidelijk dat dit soort instituten geen antwoord heeft. Daarom verzetten wij ons tegen de neoliberale globalisering en denken we dat het tijd wordt om met alternatieven te komen.”

Donderdag, vrijdag en zaterdag komen werkgroepen bijeen, zijn er discussies en presentaties rond de drie thema’s van het forum: globalisering en neoliberalisme, oorlog en vrede en democratie, burgerschap en civiele rechten. De zondag en maandag staan in het teken van de sociale bewegingen. Aan het eind van het forum, zondag 10 november, komt er een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer