Buitenland

Prominent Iraniër ter dood veroordeeld

De hervormingsgezinde Iraanse journalist, wetenschapper, historicus en publicist Hashem Aghajari is woensdag ter dood veroordeeld door een rechter in de stad Hamedan. Dat heeft zijn advocaat donderdag bekendgemaakt.

7 November 2002 11:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

De 45-jarige vooraanstaande Iraanse historicus is ter dood veroordeeld wegens het beledigen van de profeet Mohammed en het in twijfel trekken van de strikte interpretatie van de islam door de heersende Iraanse geestelijkheid.

Aghajari is hoogleraar geschiedenis aan de Tabiat-e-Modarres-universiteit in Teheran en een prominent lid van de hervormingsgezinde politieke beweging Islamitische Revolutie Mujahedeen Organisatie. Hij werd in augustus gearresteerd in verband met een toespraak in juni in Hamedan waarin hij vraagtekens plaatste bij de strikte en conservatieve interpretatie van de islam door de Iraanse geestelijkheid. De historicus had in een toespraak over „islamitisch protestantisme” de aardse macht van conservatieve geestelijken vergeleken met die van middeleeuwse pausen.

Behalve tot de dood werd Aghajari ook veroordeeld tot 74 zweepslagen, wordt hij voor een periode van tien jaar uitgesloten van het geven van onderwijs en voor acht jaar verbannen naar een verafgelegen gebied. Dit soort cumulatie van straffen is gebruikelijk in Iran als de autoriteiten een voorbeeld willen stellen.

De straf van Aghajari wordt door commentatoren gezien als onderdeel van de strijd tussen het conservatieve kamp en de hervormingsgezinde krachten die president Mohammad Khatami steunen. Het vonnis zal naar verwachting als een bom inslaan in hervormingsgezinde kringen. Aghajari’s advocaat heeft aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan bij het hooggerechtshof.

Hervormingsgezinden voeren in Iran al jaren strijd tegen conservatieve geestelijken die grote invloed uitoefenen op allle facetten van het openbare leven. Het in meerderheid hervormingsgezinde Iraanse parlement nam woensdag enkele wetten aan waardoor de macht van president Khatami wordt versterkt en de invloed van de conservatieve raad van toezicht op de grondwet aan banden wordt gelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer