Kerk & religie

Een goede leider is dienstbaar

„Een goede christelijke leider kan vooral leiding geven aan zichzelf. Huurlingen is het te doen om de wol en niet om het welzijn van de kudde, maar de essentie van christelijk leiderschap is dienstbaarheid.”

Van een medewerker
8 September 2008 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:20
ROTTIER ...belang van de schapen... Foto RD, Anton Dommerholt
ROTTIER ...belang van de schapen... Foto RD, Anton Dommerholt

Dat stelde drs. L. N. Rottier vrijdag op de zomerconferentie voor studerenden van de Gereformeerde Gemeenten. Een kleine 200 studenten waren naar Gouda afgereisd voor de tweedaagse conferentie over het thema ”Leiding”, belegd door het deputaatschap voor studerenden van de Gereformeerde Gemeenten.Vrijdagmiddag was er een aparte bijeenkomst voor eerstejaarsstudenten, met onder andere informatie over de verschillende kringen die het deputaatschap heeft. De vrijdagavond bestond uit een lezing, drie workshops en een forumdiscussie. Zaterdagmorgen hield de voorzitter van het deputaatschap, ds. G. Clements uit Gouda, een lezing over ”Gods leiding in je leven”. Ds. Clements verving ds. A. Schreuder uit Rijssen, die verhinderd was.

Nehemia
Rottier, algemeen directeur van Driestar educatief, signaleerde in zijn lezing dat er veel aandacht is voor leiderschap. „Ieder wil zijn eigen leider zijn, maar tegelijk groeit er een onbehagen, een verlangen naar eenheid en naar iemand die daar gestalte aan geeft. En natuurlijk is het zo dat leiderschap ertoe doet. In een organisatie waar goed leiding gegeven wordt, is het prettig werken.”

„Een goede leider wordt in de literatuur omschreven als iemand met drie eigenschappen”, aldus Rottier. „Hij heeft in de eerste plaats visie, in de tweede plaats kan hij mensen in beweging krijgen, en ten slotte krijgt hij de dingen ook voor elkaar.”

Ook in de Bijbel zien we deze drie kenmerken volgens hem terug. „Nehemia kreeg na een tijd van vasten en bidden een visie om Jeruzalem te gaan opbouwen. Hij weet iedereen in te schakelen en te motiveren en krijgt zo voor elkaar dat de stad daadwerkelijk wordt gebouwd.”

Toch is er een onmisbaar vierde kenmerk van goed leiderschap, schetste Rottier. „Een succesvolle leider is nog geen goede leider. Hij faalt wanneer hij alleen gericht is op zichzelf. Een schrijnend voorbeeld schildert Ezechiël 34: de leiders van het volk Israël weiden zichzelf, en niet de kudde. Het ging hen om eigen winst en niet om het belang van de schapen. Een goede leider daarentegen zoekt het beste voor degenen over wie hij gesteld is.”

Aan het slot van zijn lezing ging de algemeen directeur van Driestar educatief in op persoonlijke aspecten aan leidinggeven. „Jullie studenten krijgen de gelegenheid om te ontdekken of leidinggeven bij je past. Probeer nu alvast na te gaan hoe je het ervan afbrengt.”

Is leiding willen geven niet hoogmoedig? „Het antwoord ligt in de intentie waarmee je het doet. Wil ik dienstbaar zijn en mijn gaven aanwenden tot ontwikkeling van andere mensen?”

Een volgend punt is wat je moet doen als je niet goed geleid wordt, zei Rottier. „Dit is een buitengewoon moeilijke kwestie. De wereld is assertief, pikt het niet en komt in opstand. Een christen kan in elk geval niet om 1 Petrus 2 heen: niet alleen de goeden, maar ook de harden gehoorzamen.”

Daniël
In workshops werden drie terreinen van leiderschap besproken. A. van den Broek, ouderling te Zeist, sprak over kerkelijk leiderschap; E. van Hell, directeur van de stichting Ontmoeting, sprak over leiderschap in non-profitorganisaties en dr. J. P. van den Brink, directeur van een bedrijf dat gespecialiseerd is in optische gegevensopslag, sprak over bedrijfskundig leiderschap.

Van den Brink: „De drie vrienden van Daniël zijn voor mij altijd een voorbeeld geweest: ze waren wel aanwezig op het feest, maar op het cruciale moment bogen ze niet en kwamen ze op voor de eer van hun God. Zo moeten ook wij in de wereld staan: we mogen enerzijds met alle krachten en vakmanschap meedoen in de economie, maar anderzijds moeten we pal staan als het op zaken aankomt waarbij God en Zijn gebod in het gedrang komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer