Politiek

Kamer wil af van knekelput

Gemeenten krijgen een jaar de tijd om regels op te stellen voor een respectvolle ruiming van graven. Doen ze dat niet, dan moet de regering de voorschriften opleggen.

ANP
4 September 2008 20:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:19

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag dit gezamenlijke voorstel van oppositiepartij SP en regeringspartij CDA. Doel ervan is om misstanden bij het ruimen van graven te voorkomen en tegen te gaan dat menselijke resten nog langer in zogeheten knekelputten terechtkomen.De botten moeten in plaats daarvan netjes bij elkaar worden gehouden en in een algemeen verzamelgraf worden gelegd dat goed wordt onderhouden en waar nabestaanden hun doden kunnen herdenken, aldus SP-Kamerlid Van Raak.

Tijdens het debat over de wijziging van de Wet op de lijkbezorging pleitte hij ervoor de inzet van machines bij het heropenen van graven te beperken, omdat die de overblijfselen kunnen beschadigen. Het werk zou daarom deels handmatig moeten gebeuren door gecertificeerde grafruimers, ook al is dat duurder.

Aanleiding voor het voorstel zijn enkele incidenten waarbij bezoekers van begraafplaatsen stoffelijke resten, restanten van lijkkisten of kledingresten aantroffen. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wilde het beeld wegnemen dat het er overal slecht aan toe gaat. Ze stelde dat het ruimen van graven en herbegraven van resten altijd respectvol moet gebeuren.

De bewindsvrouw verwacht niet dat zij de gemeenten regels moet opleggen, maar denkt dat die er zelf voor zorgen dat een en ander ordentelijk verloopt. Ze wil de kwestie wel bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De Kamer kaartte ook de fors uiteenlopende graftarieven in gemeenten aan. Wat de ChristenUnie betreft moeten gemeenten precies gaan aangeven welke kosten ze in rekening brengen. Het is nog onduidelijk of een Kamermeerderheid dit voorstel steunt. Bijleveld wil ook hierover praten met de VNG, maar benadrukte dat er vooral in gemeenten zelf in een openbaar debat moet worden gesproken over de hoogte van de leges. Het landelijk gemiddelde ligt volgens de staatssecretaris op 700 euro, exclusief onderhoud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer