Economie

Kamer steunt fiscale aanpak topinkomens

De Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van minister Bos en staatssecretaris De Jager van Financiën om via belastingmaatregelen buitensporige beloningen van topbestuurders in bedrijven aan te pakken.

Redactie politiek
4 September 2008 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:19

Niet alleen de regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie gaan akkoord, ook de linkse oppositiepartijen SP en GroenLinks zullen voorstemmen, al gebeurt dit bij die laatste twee met weinig enthousiasme, zo bleek woensdagavond bij de behandeling van het plan.De Kamerleden Irrgang (SP) en Vendrik (GroenLinks) vinden de ingrepen niet ver genoeg gaan denken dat de voorstellen er nauwelijks toe zullen bijdragen de beloningskloof tussen directieleden en modale werknemers te verkleinen. VVD en PVV verwerpen het wetsvoorstel. Eerder uitten ook de Raad van State en fiscalisten kritiek op het plan.

Volgens het wetsontwerp moeten werkgevers een heffing van 30 procent gaan betalen over vertrekvergoedingen van meer dan 500.000 euro voor topbestuurders. Ook krijgen ze een belastingheffing van 15 procent opgelegd als ze topfunctionarissen op de valreep aan een fors hoger pensioen helpen. Verder moeten durfinvesteerders, die nu vaak nauwelijks belasting betalen, straks 25 procent gaan afdragen over de investeringsgelden.

De ChristenUnie noemt het wetsvoorstel een „eerste aanzet” in de strijd tegen de excessieve beloningsbestanddelen. Wel bepleit de partij meer aandacht voor de zogenoemde Technoparter Seedfondsen, fondsen die zeer risicovolle investeringen doen in innovatieve projecten. Volgens Kamerlid Cramer schaadt het kabinet de financiering van nieuwe innovatieve projecten door de bereikte effecten te zwaar te belasten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer