Terschelling wil heet water gebruiken voor energie
De gemeente Terschelling laat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid van de eerste geothermische energiecentrale in Nederland.
Een geothermische centrale is CO2-vrij en zet heet grondwater om in energie voor centrale verwarming en elektriciteit. Dat heeft wethouder Van Zwol woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Leeuwarder Courant.Onderzoek heeft al aangetoond dat er onder Terschelling en de Waddenzee heetwaterbronnen in de bodem zitten. De centrale moet het Waddeneiland voor 2020 onafhankelijk maken van de elektriciteits- en gasvoorziening van het vasteland.
Volgens initiatiefnemer en eilander Jenö Obendorfer is het balletje gaan rollen na de start van de gasboringen in het Wad. „Ze zijn daarbij gestuit op een vreemde bodemstructuur. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat er op die plek vele jaren geleden een vulkaan is geweest.” Onderzoekers hebben vastgesteld dat er nu op ruim 2 kilometer diepte een groot reservoir heet grondwater van 140 graden Celsius zit.
Het haalbaarheidsonderzoek moet aantonen dat het water kan worden opgepompt naar de geothermische centrale op Terschelling, die de warmte omzet in energie voor centrale verwarming en elektriciteit op het eiland. „Na gebruik pompen we het water afgekoeld terug naar de bron. Het reservoir is zo groot dat het nauwelijks gevolgen heeft voor de totale temperatuur”, aldus Obendorfer. „Met deze vulkanische bron kan de energievoorziening op Terschelling veertig tot vijftig jaar vooruit.”
Het haalbaarheidsonderzoek naar de geothermische centrale kost tussen de 350.000 en 400.000 euro. Naast bijdragen van de gemeente Terschelling, provincie Fryslân en het Waddenfonds is er ook ruim 160.000 euro toegezegd door het Terschellinger bedrijfsleven.
Het haalbaarheidsonderzoek start eind dit jaar en moet volgend jaar zijn afgerond.