Europa’s grootste waterval wekt bewondering
Indrukwekkend. Dat zijn de watervallen van Schaffhausen voor een Nederlander die nauwelijks hoogteverschil gewend is. Bijna 25 meter stort het water van de Rijn bij het Zwitserse stadje naar beneden. Een mist van waterdamp is het gevolg.
Iedere binnenvaartschipper weet waar Schaffhausen ligt. De grootste waterval van Europa is namelijk het einde van de route voor beroepsgoederenvervoer op de Rijn. Het verval van 23 meter en daarna de relatief smalle rivierbedding zorgen ervoor dat vrachtschepen al zo’n 20 kilometer voor de waterval, bij Rheinfelden, niet verder kunnen varen.De lichtere passagiers- en rondvaartschepen kunnen dat wel. ’s Zomers leggen zij graag vlak voor de Rheinfall aan, om elk jaar duizenden toeristen richting de waterval te sturen. Nog veel meer touringcars spuwen mensen uit die het natuurwonder willen bekijken.
En eerlijk is eerlijk, het neerstorten van miljoenen kubieke meters water is ook een mooi gezicht. De Zwitsers zorgen ervoor dat toeristen het verschijnsel van heel dichtbij kunnen bewonderen. Voor 5 euro brengt een open boot met een sterke motor hen naar een rotspunt die halverwege de 150 meter brede waterval uit het water steekt. Als zij de rots hebben beklommen, wacht aan beide zijden een magnifiek uitzicht over het vallende water.
Helderblauw
De aanblik van al dat helderblauwe vocht roept de vraag op hoe het kan dat hier elke seconde 600 kubieke meter water naar beneden valt. De Rijn ontspringt op 1602 meter hoogte in Graubünden, in de Zwitserse Alpen. Er moet wel heel veel sneeuw op de bergtoppen smelten om voor zo’n stortvloed te zorgen.
Na het bezoek aan de rotspunt ligt beneden al een boot te wachten. Door het woelige water onder de waterval gaat het richting de overkant. De sterke motor van de rondvaartboot moet zijn uiterste best doen om de Rheinfall dicht te naderen. Aan de overkant van de rivier wacht opnieuw een beklimming. Een steiger hangt als het ware recht boven het neerstortende water. Bezoekers staan hier in een mist van waterdamp. De laatste boottocht gaat terug naar het beginpunt. Een volgende groep toeristen staat daar weer te wachten.
Stadje
Het stadje Schaffhausen zelf is ook de moeite van het bezoeken waard. ”De stad van de 170 erkers”, zo wordt Schaffhausen in Zwitserland genoemd. De erkers moesten in de middeleeuwen aan voorbijgangers laten zien hoeveel geld de eigenaar had. Hoe mooier het houten uitsteeksel was versierd, hoe meer geld de bewoner had.
Geld uitgeven gaat trouwens prima in de vele winkels die de historische binnenstad rijk is. Wie na alle drukte even rust wil hebben, gaat gewoon in de kruidentuin van het voormalige klooster Allerheiligen zitten. Wie daarentegen nog bruist van energie, kan de vesting Munot beklimmen, op het hoogste punt van de stad. Vanaf het middeleeuwse bolwerk hebben bezoekers een mooi uitzicht op de Rijn die kronkelend zijn weg zoekt door het landschap. Het Rijnlandschap is bovendien ideaal om te fietsen of te wandelen.