Buitenland

Dodental door storm Gustav loopt op

Het dodental op het Caraïbische Hispaniola als gevolg van de tropische storm Gustav is opgelopen tot zeker 59: Haïti heeft 51 doden te betreuren, de Dominicaanse Republiek 8.

Buitenlandredactie
29 August 2008 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:17
HAVANA – Donkere wolken boven de Cubaanse hoofdstad Havana leken donderdagavond de komst aan te kondigen van de tropische storm Gustav. Op het laatste moment draaide Gustav echter weg van Cuba en zette koers richting Jamaica. Als gevolg van de storm zijn
HAVANA – Donkere wolken boven de Cubaanse hoofdstad Havana leken donderdagavond de komst aan te kondigen van de tropische storm Gustav. Op het laatste moment draaide Gustav echter weg van Cuba en zette koers richting Jamaica. Als gevolg van de storm zijn

Dit bleek donderdag (plaatselijke tijd) uit mededelingen van de plaatselijke autoriteiten. De doden in Haïti zijn voornamelijk het gevolg van overstromingen en aardverschuivingen. In Jamaica werden donderdag de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, terwijl Gustav naderde. Scholen en winkels zijn gesloten en mensen is gevraagd hun huizen niet te verlaten als dat niet nodig is. Er is al sprake van extreme regenval en schade aan gebouwen door de harde wind.Ook in de VS wordt gewerkt aan voorzorgsmaatregelen. Kort voor de derde verjaardag van de ramp die de orkaan Katrina op 29 augustus 2005 in New Orleans en de delta van de Mississippi veroorzaakte, overweegt New Orleans opnieuw de stad te evacueren. Gustav dreigt uit te groeien tot een wervelstorm en kan begin komende week over de nog steeds niet herstelde stad trekken.

De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, heeft de Democratische partijconventie in Denver nog voor Obama’s slottoespraak verlaten om in New Orleans aan de voorbereidingen voor een wervelstorm te werken. Donderdag zijn tijdelijke versterkingen langs een kanaal in het noorden van de stad geplaatst. Het kanaal werd tijdens Katrina verwoest.

De voorzieningen om de stad tegen overstromingen te beschermen, zijn nog lang niet af. Van de 15 miljard dollar die ervoor is uitgetrokken, is nog maar voor 2 miljard aan werk uitgevoerd, meldde donderdag de website van de plaatselijke krant The Times-Picayne.

Woensdag en donderdag zijn er weer zandzakken op dammen gegooid. De gouverneur van Lousiana, Bobby Jindal, heeft 3000 man van de Nationale Garde in paraatheid gebracht en de ontruiming van kustgebieden bevolen. De eerste 30.000 bewoners zijn vrijdag al vertrokken. De overheid wil geen chaotische opvang van bewoners, zoals in 2005 in bijvoorbeeld een stadion, maar een ordelijk en geleidelijk vertrek met treinen of bussen. Wanneer Gustav in de wervelstormcategorie 3 of meer belandt (windsnelheden vanaf 177 kilometer per uur), wordt de verplichte evacuatie afgekondigd.

De orkaan Katrina richtte drie jaar geleden enorme schade aan in Louisiana, Mississippi en Alabama. Dammen in New Orleans braken en ongeveer 80 procent van de stad kwam onder water te staan. Meer dan 1575 mensen verloren in de staat Louisiana het leven door deze wervelstorm.

Ook de oliesector bereidt zich voor op de komst van de tropische storm Gustav. Oliemaatschappijen in de Golf van Mexico zijn begonnen met de evacuatie van personeel op de buitengaatse platforms. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) heeft beloofd oliereserves aan te wenden als installaties beschadigd raken en de productie in de regio terugloopt.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie bereikte donderdag kortstondig een niveau van 120 dollar. Door de geruststellende woorden van de IEA zakte de olieprijs later op de dag naar 114,93 dollar per vat, na drie dagen van oplopende prijzen.

De oliemaatschappijen in de regio zijn inmiddels begonnen het personeel van de offshore platforms te halen. Ze houden rekening met de ergste storm sinds de orkanen Katrina en Rita in 2005 door de Golf van Mexico raasden en een spoor van vernieling achterlieten.

Shell Oil, dochteronderneming van het Nederlands-Britse olieconcern Shell en de grootste producent in de Golf van Mexico, legde donderdag al een deel van de productie neer. Het concern verwacht zaterdag alle 1300 werknemers van de boorplatforms te hebben geëvacueerd.

„Gustav begint een serieuze bedreiging te vormen voor de olieproductie in de regio”, aldus een analist van zakenbank UBS. Een kwart van de totale Amerikaanse olieproductie komt uit de Golf van Mexico.

Handelaren verwachten dat de olieprijs de komende anderhalve week zal stijgen naar een niveau van ongeveer 130 dollar per vat. De olieprijs is meer dan 30 dollar per vat gedaald sinds het record van 147,27 dollar dat op 11 juli werd bereikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer