Naaktkunst mag in raadhuis Huizen
Nieuwe richtlijnen voor kunst in het gemeentehuis van Huizen staan toe dat er in de voor het publiek toegankelijke ruimten naaktschilderijen worden opgehangen.
Het college van B en W maakte dit woensdag bekend. De gemeente wil zich niet mengen in de keuze van de kunstwerken, tenzij de strafrechtelijke ondergrens wordt overschreden, zo blijkt uit de richtlijn. Het college behoudt zich wel het recht voor bepaalde kunstwerken te weren uit de omgeving van wachtruimten.In mei verplaatste kunstenares Ellen Vroegh op verzoek van de gemeente twee schilderijen van naakte vrouwen na korte tijd naar een ander deel van de hal, vanwege bezwaren van enkele bezoekers en baliemedewerksters. Kort daarna verwijderde Vroegh de kunstwerken uit het raadhuis, omdat ze vond dat de gemeente censuur pleegde. „Dat besluit heeft tot veel ophef geleid. Daarom heeft de gemeenteraad het college gevraagd richtlijnen op te stellen”, verklaarde een gemeentewoordvoerster vanmorgen. „Er waren geen regels. Er zijn ook nooit eerder problemen geweest, al hebben er al vaker naaktschilderijen in het gemeentehuis gehangen.”
ChristenUnieraadslid T. W. Duijst zegt zich zeer gestoord te hebben aan „de commotie die om zoiets kleins is ontstaan. Er zijn in Huizen belangrijkere problemen. Wij vonden dit een aangelegenheid van het college, waar we als raad buiten moesten blijven. Daarbij moet je fatsoensnormen naast kunstnormen leggen. Bezoekers van het Rijksmuseum komen veel meer naakten tegen, van Rembrandt, Rubens en anderen. Het is een lastige afweging. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde schilderijen beter niet opgehangen kunnen worden.”
SGP-raadslid H. van Amstel betreurt het toestaan van naaktschilderijen. „De kunstwerken die er in mei hingen, waren aanstootgevend, het ene wat meer dan het andere. God gaf Zelf kleding om de naaktheid te bedekken. De integriteit van het lichaam gaat voor mij boven de artistieke vrijheid. Daarnaast moet herhaling van de commotie voorkomen worden. Als er wat meer tact was geweest en deze kunstwerken niet in de wachtruimte waren opgehangen, was er niet zo veel ophef ontstaan.”