Gewone leven ging door tijdens de oorlog
Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch opent op 20 september een expositie over het gewone leven in de jaren veertig.
De expositie ”Gewoon de jaren ’40” brengt aan de hand van films en foto’s in beeld hoe de mensen in Nederland in de oorlog, en kort daarna, in de tijd van schaarste en het conflict in Nederlands-Indië/Indonesië, doorgingen met hun alledaagse bezigheden.Dat was voor de meesten toch het voornaamste streven. Een expositie van foto’s van het gewone leven in Parijs in de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de voor het nazipropagandablad Signal werkende André Zucca, zorgde dit jaar voor een rel. Ze toonden vooral een onbezorgd schijnend Parijs, waar de bevolking zich nauwelijks van de oorlog bewust lijkt. De kritiek was dat de vrolijke foto’s niet in het juiste kader waren geplaatst.
Volgens projectleider Pascal Viskil ligt dat in ’s-Hertogenbosch anders. Er zijn onbezorgde foto’s van mensen die van hun vrije tijd genieten (in 1942 gingen ze nog gewoon naar de kermis), maar het totaal van foto’s en films is een mix. „De oorlog is aanwezig als decor van de tentoonstelling. Als mensen op de foto in de rij staan voor groente, dan is dat wegens de schaarste door de oorlog.”
De foto’s en films (ook in kleur), gemaakt door amateurs en beroepsfotografen, werden verzameld uit bekende archieven maar ook actief geworven onder de bevolking. Er is ook vrij veel materiaal uit de laatste jaren van de bezetting, toen de meeste filmpjes op waren en de laatste bewaard werden voor de bevrijding.