Overijssel pakt huiselijk geweld op platteland aan
De provincie Overijssel wil huiselijk geweld op het platteland aanpakken. Uit onderzoek in drie Twentse gemeenten bleek maandag dat naar schatting 2,5 tot 4,6 procent van de volwassen vrouwen in die regio te maken hebben met geestelijk, fysiek of seksueel geweld door hun partner of ex-partner.
Gedeputeerde mevrouw Nap-Borger nam maandag in het provinciehuis in Zwolle het rapport ”Als het naar buiten komt, is het vaak te laat”, waarin deze conclusies staan, in ontvangst.
Bij de politie in de gemeenten Haaksbergen, Losser en Hof van Twente waren in het eerste kwartaal van dit jaar 46 gevallen van relationeel geweld bekend. Omdat doorgaans in slechts 12 procent van de gevallen melding wordt gemaakt van het geweld, stellen de onderzoekers dat op jaarbasis maximaal bijna 1500 vrouwen in de drie gemeenten het slachtoffer worden.
In ruim 90 procent van de gevallen gaat het om geestelijk geweld, bij ruim 40 procent is er (ook) sprake van lichamelijk geweld. Een op de tien vrouwelijke slachtoffers werd ook seksueel misbruikt. In 44 procent van de gevallen zijn kinderen getuige. Bij 18 procent van de meldingen was er ook sprake van geweld tegen kinderen.
Eerdere onderzoeken naar huiselijk geweld werden vooral in steden uitgevoerd, waar zich ook de meeste hulpverleningsinstellingen bevinden. De onderzoekers concluderen dat relationeel geweld op het platteland niet snel met buitenstaanders wordt besproken. „Iedereen kent elkaar en mensen willen elkaar niet met hun problemen lastig vallen”, aldus de onderzoekers. Bovendien horen buren zelden ruzie of geschreeuw wanneer gezinnen op een boerderij of in een vrijstaande woning wonen.
Overijssel wil gemeenten stimuleren om geweld in de privé-sfeer tegen te gaan. Gemeenten die plannen hebben voor nieuw beleid, maken kans op vijftig uur ondersteuning door emancipatiebureau Equivalent. Die instelling heeft ook het onderzoek uitgevoerd. Overijssel ondersteunt al enkele projecten tegen huiselijk geweld.
De provinciale impuls is niet het enige project dat het geweld moet terugdringen. Op dit moment loopt ook het project ”Let op de kleintjes”, dat zich richt op kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Volgend jaar gaat het project ”Geweld in de privé-sfeer van allochtone gezinnen” van start. Verder is er een project geweest om ouderenmishandeling tegen te gaan.