„Orgel vaak sluitstuk bij restauratie kerk”
Bij restauraties van kerkgebouwen in Nederland is het orgel vaak het sluitstuk. „Als de kerk klaar is, is het geld op”, stelt voorzitter Maarten Seijbel van de Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel.
De stichting bestaat in september 35 jaar. Met donaties, legaten en erfstellingen subsidieert de stichting kerkorgelrestauraties in het land. „We hebben onder meer de restauratie van het orgel in de Walburgiskerk in Zutphen en recent nog dat van de kerk in het Groningse Zandeweer ondersteund”, zei medeoprichter Seijbel gisteren.Nederland is orgelland bij uitstek, aldus Seijbel. Met name in de 17e eeuw werden er grote kerkorgels gebouwd, het ene nog mooier dan het andere. Nederlandse orgelbouwers waren beroemd. „De steden pronkten onder elkaar wie het mooiste had. Ook na die bloeiperiode zijn er veel bijzondere orgels bijgekomen.”
Toch was, en is, er bij restauraties van kerken vaak geen geld beschikbaar voor het orgel. In 1973 besloten orgelliefhebbers via een stichting geld in te zamelen voor belangrijke restauraties. Kerkbesturen weten de stichting inmiddels te vinden. „Recent kregen we een erfenis van 300.000 euro binnen. Dat geld is hard nodig.”
Op 5 en 6 september houdt de stichting in Elburg in en rond het Nationaal Historisch Orgelmuseum twee „orgeldagen” ter ere van haar 35-jarig bestaan. De stichting verwacht belangstellenden uit heel het land en uit België.