Paulus preekte „vrijmoedig en onverhinderd”
„Paulus had in Rome geen belemmeringen om over het Evangelie te spreken, innerlijk niet en van buitenaf niet. Dat was heel wonderlijk, omdat hij in de gevangenis zat.”
Dat zei ds. M. Goudriaan, hervormd predikant te Veenendaal, woensdag tijdens de 61e zendingsmiddag in Oene. Het thema van de jaarlijkse bijeenkomst in de hervormde kerk was ”Paulus op reis”.Ds. Goudriaan mediteerde over het laatste vers uit het Bijbelboek Handelingen, waar het gaat over Paulus, die in de gevangenis „met alle vrijmoedigheid, onverhinderd” het Koninkrijk Gods preekt. Het woord vrijmoedigheid ziet op de gesteldheid van Paulus, die zich in zijn spreken niet belemmerd voelt door angst voor de martelaarsdood en ook niet door moedeloosheid omdat hij gevangen was. „Het woord onverhinderd ziet op belemmeringen van buitenaf die er niet waren.”
Dat is wel eens anders geweest, ook in het boek Handelingen, aldus de predikant. Hij noemde de plannen van Ananias en Saffira, de ruzie van Paulus en Barnabas, de dood van Stefanus en Jakobus, de listen van Simon de tovenaar en een eerdere gevangenschap van Paulus, die de loop van het Evangelie leken te hinderen.
Ds. Goudriaan vermoedt dat Lukas het einde van Paulus heeft meegemaakt en er, als hij gewild had, over had kunnen schrijven. „Maar hij eindigt daar toch niet mee, want het gaat niet om Paulus, maar om de voortgang van het Woord. Laat het genoeg zijn als we horen van de kracht van het werk van God.”
Patroon
Ds. J. Lohuis, hervormd predikant te Harskamp, sprak over de bekering van Saulus. Hij zei dat die bekering niet alleen een voorbeeld, maar ook een patroon is voor elke bekering. Wel voegde hij eraan toe dat niet elke bekering precies hetzelfde verloopt. „Sommigen, zoals Saulus, maken een krachtdadige ommekeer mee. Anderen, zoals David en Obadja, worden van jongs af geleid door de Heilige Geest.”
De predikant noemde een aantal overeenkomsten in alle bekeringen. „De Heere is lankmoedig, barmhartig en genadig voor alle bekeerlingen. De weg leidt van boven naar beneden. In iedere bekering is sprake van Gods vrijmacht. Elke bekering is een levendmaking uit de doden.”
Ook voor de bekering van Lydia, Obadja en David was de almachtige kracht van God nodig. „Allen die in Jezus geloven, komen aan de voet van het kruis en nemen hun toevlucht tot het bloed van de Heere Jezus Christus, dat reinigt van alle zonden. Bekering is roemen in het werk van Jezus Christus”, aldus ds. Lohuis.
Vliegtuig
Ds. C. Gielen, hersteld hervormd predikant te Poortvliet, mediteerde over het tweede gedeelte van Handelingen 9. Paulus was weliswaar een aarden vat, aldus de predikant, maar hij droeg een hemelse schat. Die schat was niet uit hem te krijgen door stokslagen, geselingen, schipbreuk of andere gevaren. Hij was geen leeg vat dat verkondigde te geloven in een God die niet bestaat. Hij was gevuld en gaf wat hij had door aan anderen. „Het ging hem er niet om dat de mensen in donker Afrika zuurkool zouden leren eten, maar om het verkondigen van de Naam van Jezus.
Hoe houd je het vol na een overval of na het neerstorten van een zendingsvliegtuig? Als je leven gedragen wordt door die ene Naam, kom je erdoor”, zei de predikant uit Poortvliet.
De zendingsmiddag werd geopend en gesloten door de plaatselijke hervormde predikant, ds. E. Mijnheer. Hij sprak over Paulus die zich had leren kennen als de minste van alle heiligen. Over genade merkte ds. Mijnheer op dat er „al heel wat gebeurd is voordat mensen om genade roepen. Net zoals een jongen die bij een vechtpartij onderligt. Die roept niet gemakkelijk om genade, want dat betekent dat hij verloren heeft.”