Synode EKD van start met sociale preek
De jaarlijkse synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is zondag in Timmendorfer Strand bij Lübeck van start gegaan. „Oorlogen en catastrofen, geweld, afbraak van de sociale samenleving en vreemdelingenhaat beroeren ons steeds minder”, zei de Hamburgse bisschop Maria Jepsen in haar preek in de St. Marien in Lübeck. De synodepreek werd live door de radio uitgezonden.
Jepsen preekte over de geschiedenis van Sodom en Gomorra. „Als God nu naar ons zou zien, hoeveel rechtvaardigen zouden er bij ons gevonden worden? Wat zou God zien? En wat zou Hij met ons doen? Wat Abraham verontrustte was de dreigende vernietiging van een deel van de wereld. Daar zijn wij, zo schijnt het, al lange tijd aan gewend. In de ellendige, arme en vreemde mens ontmoet de God de christen. God wil dat wij tot de rechtvaardigen horen, en dat er bij ons meer dan vijftig rechtvaardigen zijn.”
”De plaats van de mens” is maandag het onderwerp van de synode. De directrice van het Institut für Demoskopie Allensbach, Renate Köcher spreekt over de „radicaal geseculariseerde mens.” De Heidelbergse theoloog en sociaal-ethicus prof. Wilfried Härle doet de theologische visie op de mens uit de doeken. Zijn stelling is dat de geseculariseerde mens een schepsel van God is. „De mens is met alle mogelijke waardigheden begiftigd.”
De EKD buigt zich deze week over verschillende zaken, zoals gentechnologie, bio-ethiek, stervensbegeleiding en geestelijke zorg voor militairen. Op de agenda staat verder de begroting van de EKD, die ongeveer 195 miljoen euro bedraagt.
Besluitvorming moet op EKD-synoden minstens tweederde van de aanwezige afgevaardigden halen. De EKD-synode (het wetgevende orgaan voor de ongeveer 27 miljoen leden van de 24 Landeskirchen) bestaat uit 120 leden waarvan honderd uit de synoden van de afzonderlijke landskerken afkomstig zijn en twintig uit het maatschappelijke leven.
Het kerkbestuur van de EKD staat voor belangrijke veranderingen. De raad van de EKD (het hoogste, uit vijftien leden bestaande kerkbestuur) wordt volgend jaar november opnieuw gekozen. De huidige preses Manfred Kock zal dan niet meer de leider van de EKD zijn. Hij gaat begin volgend jaar met pensioen.
Van Kock wordt deze week op de synode verwacht dat hij zich uitspreekt over maatschappelijke ontwikkelingen, zoals groeiend terrorisme en de dialoog met de islam.