Kerk & religie

„Laat ervaren academici sneller predikant worden”

Niet-theologisch gevormde academici moeten de kans krijgen sneller predikant te worden. Dat schrijft dr. Benno van den Toren vandaag in Woord en Dienst, opinieblad van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Kerkredactie
15 August 2008 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Van den Toren is docent aan Wycliffe Hall, een predikantsopleiding van de Anglicaanse Kerk in Oxford. Hij denkt dat de anglicaanse aanpak een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het predikantentekort binnen de PKN. „Wat direct opvalt als je Wycliffe Hall binnenkomt, is de leeftijd van de studenten. Alle studenten hebben al een andere studie en werkervaring achter de rug voor ze aan de predikantsopleiding beginnen.”Dat heeft volgens Van den Toren belangrijke voordelen. De toekomstige predikanten hebben meer levenservaring en zijn minder wereldvreemd dan de theologisch gevormde schoolverlater. De mogelijkheid om later, via een kortere opleiding, predikant te worden zou bovendien een oplossing kunnen bieden voor een dreigend predikantentekort in Nederland, vermoedt Van den Toren. „Nu moet je vroeg de beslissing nemen om theologie te studeren en de weg naar het predikantschap in te slaan of op zijn minst open te houden. Veel mensen voelen zich pas als dertiger of ouder aangetrokken tot het predikantschap. Ik heb vrienden die intensief betrokken zijn bij het kerkenwerk en hele goede predikanten zouden zijn als die weg voor hen openstond. Omdat ze het gevoel hebben dat het geen optie is, is er zelfs weinig ruimte om een roepingsbesef te laten groeien.”

In Nederland zou er ruimte moeten komen voor „breder gevormde academici die na een korte opleiding de kerk zouden kunnen dienen met hun gevarieerde levenservaring”, aldus Van den Toren. „Dit biedt de mogelijkheid een bron van hooggekwalificeerde en gedreven predikanten aan te boren. De ongetwijfeld beperktere theologische vorming zou gecompenseerd worden door het feit dat deze voorgangers veel gemakkelijker bruggen zullen slaan vanuit het evangelie naar de werelden waarin ze eerder zelf ervaring opdeden.”

De zaterdagopleiding, die op papier ongeveer acht jaar duurt, is voor veel mensen een te zware belasting, stelt Van den Toren vast. „Is het nodig deze categorie studenten even lang te laten studeren als een schoolverlater? Ik zie onder mijn huidige studenten dat mensen die al een academische opleiding hebben afgemaakt en veel levenservaring hebben opgedaan veel aspecten van de studie sneller oppakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer