Kerken komen op voor Chinese asielzoeker
De Raad van Kerken in Nederland heeft dinsdag de overheid gevraagd asielaanvragen van Chinezen individueel te behandelen en zich te houden aan door Nederland ondertekende internationale verdragen.
De projectgroep vluchtelingen van de raad richtte zich in een brief tot minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak (Justitie).Chinese asielzoekers hebben de overheid verweten dat die zich niet houdt aan internationale verdragen. Door de collectieve afhandeling van de asielprocedure van deze Chinezen is de schijn ontstaan van rassendiscriminatie, schrijft de raad.
Ruim honderd Chinezen maken bezwaar tegen hun opsluiting, nadat ze zich als asielzoekers in Nederland hadden gemeld. De Chinezen hebben de kerken gevraagd om bij de overheid aan te dringen op een eerlijke behandeling en een redelijke afhandeling van hun individuele asielverzoek, dat volgens de Raad van Kerken nu collectief lijkt te worden behandeld.
De Chinezen vrezen bij uitzetting naar China gevangen te worden gezet. Volgens hen is hun huidige opsluiting niet in overeenstemming met het internationale vluchtelingenrecht. Ze spreken van schending van mensenrechten en rassendiscriminatie. Ze zijn namelijk gearresteerd omdat ze Chinezen zijn, zeggen ze.
Verder is er volgens de Chinezen sprake van schending van humanitaire beginselen, omdat ook zieken en zwangere vrouwen zijn opgesloten. De Chinezen hebben daarover een aanklacht ingediend bij de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de Hoge Raad.
Minister Hirsch Ballin van Justitie noemde de brief van de kerken woensdag in een reactie „teleurstellend. Ik neem ten stelligste afstand van de suggestie dat in het Nederlandse asielbeleid raciale kenmerken een rol spelen”, liet de bewindsman via een woordvoerder weten. Hirsch Ballin benadrukte verder dat alle asielverzoeken in Nederland individueel worden beoordeeld, ook die van Chinezen.