Lichtsporen langs een heldere hemel
Een lichtspoor en na een goede seconde weer een donkere lucht. Zo’n honderd mensen hebben dinsdagavond in Dwingeloo naar vallende sterren gekeken. Ze moesten er wel geduld voor oefenen.
Het zat de bezoekers van het Planetron in het Drentse Dwingeloo dinsdagavond erg mee. Terwijl ze in de rij stonden om door een telescoop de helder zichtbare planeet Jupiter te bewonderen, verscheen met een zekere regelmaat een vallende ster aan de hemel. De vallende sterren of meteoren zijn niets anders dan minuscule stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle die in de dampkring verbranden. Dinsdagavond waren ze goed te zien, omdat er weinig bewolking was. Als het vanavond helder weer is, zijn ze opnieuw waarneembaar.Wanneer de groep rond tien uur de sterrenhemel afspeurt, is het al snel raak. Een kort lichtspoor trekt langs de hemel en is ook meteen weer verdwenen. Links en rechts klinken bewonderende kreten. Er worden ongetwijfeld heel wat wensen gedaan, want wie een vallende ster ziet, mag volgens een oude traditie een wens doen. Een man uit Hoogeveen wil niet zeggen welke wens hij heeft gedaan. „Dat is een geheim. Ik vind het allemaal wel heel indrukwekkend.”
De vele kinderen die er deze avond bij zijn, hebben vooral oog voor de telescoop, waardoor Jupiter te zien is. De planeet, die dertien keer zo groot is als de aarde, is echter nauwelijks groter dan een stip waarneembaar.
De dertienjarige Oscar Verbeek uit Culemborg, die in Appelscha op vakantie is, vindt de vallende sterren echter interessanter. Hij is even teleurgesteld omdat hij bij de eerste twee vallende sterren net de verkeerde kant op kijkt. Maar bij de derde keer is het raak. Een fel licht kleurt de hemel. „Dit is echt heel mooi. Ik heb dit nog nooit eerder gezien.” Voor zijn vader is het de tweede keer dat hij naar vallende sterren kijkt. „De eerste keer was in 1984 in Zuid-Frankrijk.” Toch zijn de oplichtende stofdeeltjes elk jaar wel een paar keer goed zichtbaar.
Onder de kijkers zijn veel toeristen. Een echtpaar uit Beek, bij Doetinchem, hoorde via de radio over de vallende sterren. Omdat ze op een camping in de buurt zitten, besloten ze even naar het Planetron te gaan.
Er is wel wat geduld nodig om iets te zien. Om de vijf tot tien minuten is een vallende ster goed zichtbaar. Wie even een seconde niet naar de lucht tuurt, is te laat.
Een vrouw uit Beverwijk houdt haar handtas naast haar gezicht. Ondanks dat het redelijk donker is, wil ze zo veel mogelijk omgevingslicht afschermen om de vallende sterren te kunnen zien. „In Beverwijk is het helemaal niet te doen. Daar is het ’s nachts veel te licht om naar de sterren te kijken. Hier in Dwingeloo kun je tenminste nog iets zien.”