Economie

Bijenkorf laat klant niet afruimen

De Bijenkorf heeft in het Amsterdamse filiaal een van de grootste warenhuisrestaurants van Europa gerealiseerd. De Bijenkorf Kitchen telt 500 designzitplaatsen en 8 verschillende kookeilanden.

ANP
13 August 2008 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 06:13
AMSTERDAM – Vis, wokgerechten, sandwiches, pizza’s en pasta’s. Maar ook shakes, salades en soepen. Het is allemaal te krijgen in het Amster damse filiaal van de Bijenkorf, waar een van de grootste warenhuisrestau rants van Europa is gerealiseerd. Foto ANP
AMSTERDAM – Vis, wokgerechten, sandwiches, pizza’s en pasta’s. Maar ook shakes, salades en soepen. Het is allemaal te krijgen in het Amster damse filiaal van de Bijenkorf, waar een van de grootste warenhuisrestau rants van Europa is gerealiseerd. Foto ANP

Het restaurant, waar chef-kok Danny Versteeg de scepter zwaait, wordt op 9 september officieel geopend.De Bijenkorf Kitchen bevindt zich op de vijfde etage, daar waar Europese klanten een restaurant verwachten, legde manager Christian van Drumpt van de Bijenkorf dinsdag tijdens een perspresentatie uit. Tot voor kort zaten daar onder meer kantoren en de jongerenafdeling Chill Out.

Het vorige restaurant La Ruche op de tweede etage met 300 zitplaatsen werd te klein. Het nieuwe restaurant is 1400 vierkante meter groot, zo groot dat het warenhuis speciaal aan de zijde van de Dam de roltrap heeft doorgetrokken naar de vijfde verdieping. Daar hebben klanten tegenwoordig uitzicht op het Paleis en het Beursplein en de beschikking over een -rookvrij- dakterras met een tuin met mos.

In het nieuwe restaurant wordt in het zicht van de klanten gekookt, net als bij La Place en de Bijenkorfrestaurants in Den Haag en Rotterdam. „Maar daar serveren ze echt geen sushi”, verzekert Van Drumpt zijn gasten. „We krijgen hier in Amsterdam 129 nationaliteiten over de vloer”, verklaart hij de verschillen in het menu.

Volgens chef-kok Versteeg biedt de keuken achttien verschillende hoofdgerechten buiten de belegde broodjes en groentesappen om. Vooral Nederlanders eten tussen de middag steeds vaker warm, merkt Versteeg.

Het toonaangevende Amsterdamse ontwerpbureau Concrete Architecten tekende voor het interieur. Dit bureau ontwierp tot 30 meter lange kasten van 4 millimeter dik staal, waar de dagverse ingrediënten in worden tentoongesteld en voor het grijpen liggen voor koks en klanten. „Ze maken de ruimtes kleiner en bieden leuke doorkijkjes”, vertelt Melanie Knúwer van Concrete.

Het restaurant heeft een donker gedeelte aan de Beurszijde en een licht gedeelte aan de zijde van de Dam. De keukens bieden vis, wokgerechten, sandwiches, pizza’s en pasta’s, vers ijs, koffie en champagne. Maar ook shakes zoals appel/venkel en rode bieten/sinaasappel en salades en soepen, waaronder momenteel de wortel-sinaasappelsoep. Natuurlijk ontbreekt de patisserie niet met de befaamde boltaartjes van de Bij.

In de hoek bevindt zich een afruimband, maar bordjes ernaartoe ontbreken. Van Drumpt: „Zelf afruimen is niet verboden, maar eigenlijk is het de bedoeling dat onze klanten hun dienblad laten staan zonder zich ongehoorzaam te voelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer