Opinie

Identiteit (II)

Drs. Bart Wallet meent (RD 2-8) dat de identiteit van de kerk niet zozeer in het verleden ligt. Zo vindt Wallet het fout dat men op zoek gaat naar het verleden.

12 August 2008 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 06:13

Bijvoorbeeld: een hersteld hervormde kerk maakt een bord evenals een hervormde gemeente waarop men teruggaat met een predikantenlijst tot de Reformatie. Zonder meer is het Bijbels om te betrouwen op God en Zijn Woord. Daar heeft Wallet een punt. Toch kunnen we ook weer niet om het verleden heen. Elisa weende zeer toen Elia ten hemel voer. Hij zag hem als zijn vader, maar tegelijkertijd riep Elisa de God van Elia aan en nam de profetenmantel op. Dat leert ons dat elke nieuwe generatie de profetenmantel moet opnemen en verdergaan. Daarom is het goed om kennis te nemen van de geschriften van de vaderen. Zo nemen we de profetenmantel op, evenals Elisa deed. Ik zou willen zeggen: Deden we dat maar eens wat meer. Leven de kerken nog uit de leer van de Reformatie, de profetenmantel bij uitnemendheid? Hielden de kerken zich maar meer aan de Catechismus, de Dordtse Leerregels en de NGB. Veel dwalingen zouden van links tot rechts uit de kerk verdwijnen. Leren de Dordtse Leerregels niet dat er een prediking moet zijn met bevel van bekering en geloof aan alle hoorders (DL II:5)? Leren de Catechismus, de NGB en de Dordtse Leerregels niet dat wedergeboorte niets anders is dan het kennen van Christus en het omhelzen van Hem (Zondag 1, 7 en 23, NGB art. 22 en DL I:12)? Veel kerkelijke discussies zouden voorbij zijn als men de gereformeerde bronnen liet spreken in plaats dat men ze met eigen ideeën in de rede valt of gewoon verzwijgt. Van een modern hoogleraar kerkgeschiedenis heb ik geleerd dat reformaties veelal opwekkingen hebben gebaard. Dus terug naar de bronnen. Om zo veel zielen te redden die veelal ten dode wankelen.Hans Reinders

Schatweg 38

8077 SV Hulshorst

Buiten spelen
Graag zou ik willen reageren op het artikel ”Kind heeft recht op een bult” (RD 5-8). Mijn kinderen zijn al groot: de jongste is 24. Maar wat daar soms allemaal mee gebeurde vroeger! De jongste zoon was nog geen twee jaar en toen had hij al, zoals ik dan altijd zeg, het V-teken op zijn voorhoofd. Beide keren door vallen, eerst van de keldertrap op oudejaarsavond. Later, begin maart, hing hij aan een ronde lat op de zolder boven de koeien. Dat had hij de grote jongens ook zien doen, en hij dacht: O, maar dat kan ik ook. Alleen, zijn handjes waren nog te klein en hij viel op de deel, maar hij gaf geen kik. En later, toen hij een jaar of zeven was, liep hij over de nok van de boerderij, die zeker 12 of 14 meter hoog is. Daar heb ik toen een foto van gemaakt, omdat de poes mooi achter hem aan liep. Zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen, omdat wij negen kinderen hebben, maar dat wordt allemaal te veel, dus ik hou het hier maar bij. En ze zijn allemaal goed terechtgekomen, dus wat wil men nog meer?

M. Evers-Veldhuizen

’t Pad 21

9365 TA Niebert

Windpark
De foto van de enorme rotor op de voorpagina van RD 7-8 laat heel duidelijk de zwakke kant van windenergie op land zien. Om nog een beetje te renderen op het vasteland worden de molens groter en groter. Het formaat van Echteld is al achterhaald en de buurgemeente Buren heeft plannen voor windmolens die nog ongeveer 15 meter hoger zijn. Wie kan het nog duidelijker zeggen: Molens moet je neerzetten waar de wind is! Projectontwikkelaars en energiebedrijven krijgen in Nederland nagenoeg de vrije hand om dergelijke parkjes aan te leggen in (nu nog) open gebieden. Allemaal netjes geregeld in onderlinge overeenkomsten tussen Rijk, provincie en gemeenten. Omwonenden en andere tegenstanders worden formeel buiten spel gezet of moeten proberen hun invloed te doen gelden via jarenlange procedures. Projectontwikkelaars en (lokale) politici strooien graag met aantallen waaruit zou moeten blijken hoeveel energie deze molens opwekken. Bij Echteld zou het gaan om „de energie voor 5400 huishoudens.” Helaas is het energieverbruik van „huishoudens” maar een klein deel van het energieverbruik in Nederland. Als we het totale energieverbruik in Nederland delen door het aantal inwoners, levert elke molen slechts energie voor ongeveer 60 inwoners. En dan moet-ie wel draaien… De subsidiekraan loopt wel door. De ruimte in deze rubriek laat het niet toe om verder in te gaan op de politieke beslissingen die hebben geleid tot de aanleg van dit park en op de procedures. Maar laat niemand daar ooit trots op zijn! Er is een wankele coalitie mee gered, maar daar is alles mee gezegd. Breng windmolens naar de wind en houd het rivierenlandschap open!

DeKlapvandeMolen

p/a Berry van Blijderveen

Schaapsteeg 1A

4041 AT Kesteren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer