Binnenland

„Amsterdam moet Engels als tweede taal voeren”

Behalve het Nederlands zou in Amsterdam het Engels officiële voertaal moeten worden. Dat voorstel dient D66-duoraadslid Paternotte in als de gemeenteraad terugkomt van het zomerreces.

Regioredactie
8 August 2008 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:12

Paternotte vindt dat de gemeente zich gastvrijer kan opstellen door toeristen en inwoners niet alleen in het Nederlands aan te spreken.Volgens Paternotte zou het veel frustratie schelen als dienstmededelingen in het openbaar vervoer ook in het Engels werden gedaan. „Nu roept de tramchauffeur talloze keren in het Nederlands dat de passagiers opzij moeten zodat hij de deuren dicht kan doen. Maar de helft van de passagiers bestaat uit toeristen, die begrijpen dat gewoon niet en blijven staan.” Ook de tram- en metrokaarten kunnen wat hem betreft in twee talen worden gedrukt.

Amsterdam kan veel leren van Barcelona, vindt Paternotte. „Daar kunnen toeristen 24 uur per dag in het Engels aangifte doen. Wij hebben 40.000 inwoners die Engels als eerste taal hebben en daarbij zijn er nu 27.000 toeristen. Maar als zij bij de politie aangifte willen doen, kan dat slechts bij één politiebureau in de stad. Zo moeilijk lijkt het me niet om een standaardaangifteformulier in het Engels te maken.”

Volgens het raadslid moet er in het centrum een politiekiosk komen, waar bezoekers ook met Frans, Duits en Spaans terechtkunnen en in het Engels aangifte kunnen doen.

Ook de gemeentelijke formulieren moeten wat Paternotte betreft tweetalig worden. „Als wereldstad moet je de buitenlandse inwoners wel duidelijk kunnen maken wanneer ze bijvoorbeeld hun vuilnis buiten moeten zetten.”

Paternotte heeft nog niet gepeild of de andere fracties zijn idee steunen. „Ik weet wel dat de SP tegen de leus ”I Amsterdam” was, maar VVD en PvdA waren er enthousiast over.” Volgens Paternotte ontpopt de hoofdstad zich pas echt als een wereldstad als Engels de tweede stadstaal wordt.

Het D66-raadslid zal het voorstel volgende maand indienen bij wethouder Asscher, die onder meer inburgering in zijn portefeuille heeft. Asscher heeft drie maanden om het te beoordelen. Naar verwachting kan de gemeenteraad zich er in januari over uitspreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer