Opinie

Fortis onder vuur

Een rustige vakantie kunnen de bestuurders van Fortis wel op hun buik schrijven. Het is alle hens aan dek nu de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar volop in de schijnwerpers staat van beleggers, spaarders, media, politici en zelfs toezichthouders.

8 August 2008 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 06:12

De ongewilde aandacht kan Fortis voor een deel zichzelf verwijten. Sinds de bank op 26 juni onverwacht bekendmaakte 8 miljard euro nodig te hebben om financieel gezond te blijven, worden de verrichtingen van het concern terecht met argusogen bekeken. De markt houdt niet van verrassingen.De euforie na de overname van ABN AMRO is als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker, Nederlands grootste bank hangt als een molensteen om de nek van de Belgen. Dat is niet alleen de schuld van Fortis; de wereldwijde kredietcrisis deed het economisch tij volledig omslaan.

Fortis heeft de afgelopen weken al een aantal maatregelen genomen. Twee topmannen moesten het veld ruimen, in grote dagbladadvertenties hamerde de nieuwe bestuursvoorzitter Herman Verwilst erop dat alles goed zal komen en de eerste miljarden zijn binnengehaald.

De ingrepen overtuigen nog niet. Ondanks meevallende halfjaarcijfers dringen beleggers aan op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Fortis ziet daar niets in, de bestuurders zijn bang dat zo’n bijeenkomst uitmondt in een soort bijltjesdag. De bank ziet meer in informele bijpraatsessies.

Beleggersclubs VEB, Deminor en Test-Aankoop uit Nederland en België nemen daar echter geen genoegen mee en proberen de benodigde 10 procent van de aandeelhouders achter zich te scharen om een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen.

Die stap lijkt voorbarig. Het waren immers dezelfde beleggers die stonden te juichen toen Fortis het grote ABN AMRO inlijfde. Nu de markt tegenzit, is het niet redelijk om de top alle schuld van de misère in de schoenen te schuiven.

Aan de andere kant is de onrust wel te begrijpen. De stroom van negatieve berichten houdt niet op. Zo werd gisteren bekend dat Chinese toezichthouders de goedkeuring voor een samenwerkingsverband tussen Fortis en Ping An hebben uitgesteld. Hierdoor kan Fortis ruim 2 miljard euro van de Chinese verzekeraar nog niet ontvangen. Geld dat Fortis juist zo dringend nodig heeft. Verder maakte grootaandeelhouder ABP bekend dat hij graag ziet dat de structuur van Fortis verandert.

Fortis staat voor de zware taak om het imago te herstellen. Het liefst zo snel mogelijk. Alleen bij voldoende vertrouwen zullen investeerders bereid zijn Fortis te hulp te schieten met de broodnodige miljarden. Gesprekken met minister Bos, een idee van FNV Bondgenoten, zetten daarbij weinig zoden aan de dijk.

Er is maar één tegengif: transparantie. Herman Verwilst doet zijn best met advertenties en interviews. Hij zoekt nadrukkelijk de openbaarheid om onrust weg te nemen en geruchten de kop in te drukken.

Op een speciale website staan inmiddels de antwoorden op meer dan 2500 vragen van klanten en aandeelhouders. Dat alles is een goed begin, maar het lijkt er echter op dat er zwaarder geschut nodig is om beleggers te overtuigen. Daarom is een extra aandeelhoudersvergadering helemaal zo gek nog niet.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer