Megaclaim voor oud-bestuurders CSS
Oud-bestuurders van de failliete automatiseerder CSS krijgen mogelijk een claim van tientallen miljoenen euro’s aan hun broek van aandeelhouders.
Financieel speurder Pieter Lakeman stelt dat op basis van een tussenvonnis in een zaak tegen de oud-bestuurders.CSS ging begin deze eeuw in razende vaart over de kop, nadat het kort daarvoor nog positief was over zijn financiële resultaten. Lakeman adviseert met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) een tiental schuldeisers die voor vele miljoenen euro’s het schip ingingen. Zij vinden dat de oud-bestuurders grove fouten hebben gemaakt.
„De rechter heeft nu gezegd dat de jaarrekeningen van CSS over de jaren 2000 en 2001 niet deugen”, aldus Lakeman. „Zo zijn vele miljoenen aan schulden in geen enkele jaarrekening terug te vinden.” Bovendien zet Lakeman vraagtekens bij een positieve winstverwachting die CSS eind augustus 2002 deed uitgaan.
Ook de rechtbank in Amsterdam is hierover kritisch in het tussenvonnis. De rechter verwijst naar een opmerking van een lid van de raad van commissarissen, twee dagen voor de presentatie van de bewuste halfjaarcijfers. „Het water staat tot aan de lippen en we staan met de rug tegen de muur”, zei de commissaris toen.
De rechter vindt dat de oud-bestuurders beter moeten uitleggen waarom zij toen nog geen rekening hielden met een bankroet. In november 2002 moest het beursgenoteerde CSS uitstel van betaling aanvragen om kort daarop failliet te gaan.
Als de rechter de claim toewijst, kunnen meer aandeelhouders naar de rechter stappen, meent Lakeman. „In totaal hebben zij honderden miljoenen euro’s verloren. Particuliere beleggers kunnen nog tientallen miljoenen bij de bestuurders opeisen.”
Het beursgenoteerde CSS telde in zijn hoogtijdagen een kleine 2000 werknemers. De zaken gingen volgens Lakeman mis toen CSS in 1998 Computer Company overnam. „Daarvoor is het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 186 miljoen euro betaald, terwijl het bedrijf vrijwel niets waard was”, zegt Lakeman. „Ik ben ervan overtuigd dat Vlasveld, die uitermate deskundig is, bewust te veel heeft betaald.”
De zaak komt in september weer voor de rechter. Lakeman verwacht in mei komend jaar uitspraak in de zaak. De speurder, die geldt als luis in de pels van het bedrijfsleven, schuwde in het verleden niet om grote concerns en organisaties zoals Aegon, Getronics en Schiphol op de korrel te nemen. KPN moest na zijn ingrijpen de jaarrekening over 2000 herzien.